Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
czwartek, 18 czerwca 2015
Sałatka makaronowa z brokułam, łososiem, pomidorami i jajkiem. Pasta salad with broccoli, salmon, tomatoes and egg.
220 g nieugotowanego bezglutenowego makaronu (penne lub fusilli)
250 g pomidorków koktajlowych
1 brokuł (500 g)
2 puszki łososia w oleju (200 g bez oleju)
4 jajka
5 gałązek natki pietruszki
Sos:
200 ml bulionu warzywnego bezglutenowego (2 łyżeczki bulionu w proszku + 200 ml gorącej wody)
3 łyżki jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
pieprz
Chłodny bulion wymieszaj ze jogurtem i czosnkiem, dopraw pieprzem. Brokuł podziel na cząstki. Zagotuj wodę, dodaj brokuł i gotuj 5 minut bez przykrycia. Odcedź brokuł. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (woda, dwie szczypty soli, łyżka oliwy). Przelej zimną wodą ugotowany makaron, odcedź. Jajka ugotuj na twardo, po zagotowaniu wody włóż jajka do garnka i gotuj 7 minut. Pomidory umyj, przekrój na połówki. Łososia odsącz od oliwy. Posiekaj natkę pietruszki.
10 minut przed podaniem dodaj sos do makaronu. Bezpośrednio przed podaniem dodaj do makaronu brokuł, pomidorki, łososia i natkę pietruszki, delikatnie wymieszaj. Przełóż sałatkę na talerze, na wierzchu ułóż połówki jajka.
220 g of uncooked gluten-free pasta (penne or fusilli)
250 g of cherry tomatoes
1 broccoli (500 g)
2 cans of salmon in oil (200 g without oil)
4 eggs
5 sprigs of parsley
Sauce:
200 ml of gluten-free vegetable broth (2 teaspoons of broth powder + 200 ml of hot water)
3 tablespoons of Greek yogurt
1 large clove garlic, pressed
pepper
Mix lukewarm broth with yogurt and garlic, season with pepper. Split broccoli into particles. Boil water, add the broccoli and cook uncovered 5 minutes. Drain the broccoli. Cook pasta al dente according to the package instructions (water, two pinches of salt, a tablespoon of oil). Pour the cooked pasta in cold water, drain. Cook hard-boiled eggs, after boiling of water put the eggs into the pan and cook them 7 minutes. Wash tomatoes, cut in half. Drain oil from salmon. Chop the parsley.
10 minutes before serving add the sauce to the pasta. Immediately before serving add to pasta broccoli, tomatoes, salmon and parsley, stir gently. Put the salad on plates, on top place the halves of the eggs.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz