Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 2 czerwca 2015

Jadłospis Tydzień 2 - dieta bogata w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Weekly menu 2 - a diet rich in iron, vitamin B12 and folic acid.

TYDZIEŃ DRUGI. Etykieta wpisu: jadłospis 2.
Na śniadanie i kolację proponuje kanapki z wędliną, cienko krojonym serem żółtym i kiełkami. Zaś latem do kanapek można dodawać warzywa i sałatę. W ciągu dnia proponuje wypić szklankę soku warzywnego bez dodatku cukru (fortuna): wielowarzywny, pomidorowy lub marchwiowy; zjeść jabłko lub pomarańczę. Link: Moje kanapki. 
Radzę spożywać owoce cytrusowe z umiarem, bo pryskane są dużą ilością środków chemicznych.
 Zachęcam by zrobić do kanapek paprykarz (link tutaj) lub pesto brokułowe (link tutaj) oraz pesto kalarepowo - bazyliowe (link tutaj)

Poniedziałek: ryba tilapia z tęczową surówką
Monday: tilapia fish with rainbow salad







 

Składniki: Ryba: 350 g świeżej tilapii - filety, oliwa do smażenia, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Surówka: 1 duży ugotowany lub upieczony burak (gotowane buraki bez dodatków dostępne w lidl), 1 + 1/2 marchewki, 2 garście szpinaku, 25 g kiełek rzodkiewki - opcjonalnie. Dressing: 2 łyżki jogurtu greckiego (możesz zastąpić oliwą), 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 3/4 łyżki musztardy bezglutenowej, 3/4 łyżeczki miodu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, świeżo zmielony pieprz do smak.

Wykonanie: Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, odstaw na pól godziny.Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Marchewkę i szpinak umyj, osusz. Szpinak pokrój na cienkie paski. Buraka i marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Marchewkę zetrzyj na samym końcu, by nie ściemniała. Wymieszaj marchewkę z szpinakiem, kiełkami i burakiem. Przełóż sałatkę na talerze i skrop dressingiem. Rybę usmaż na oliwie, około 6 minut. Dressing możesz przygotować bez jogurtu, zamiast tego użyj więcej oliwy.

Wtorek, Środa: ekspresowa zupa warzywna
Tuesday, Wednesday: Express vegetable soup 

 









Składniki na dwa dni: 450 g mrożonej włoszczyzny, w słupkach (seler, por, marchewka, pietruszka), 250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej lub brukselki, 500 g mięsa drobiowego, użyłam kurczaka, 3 łyżki oliwy 400 g pomidorów z puszki zmiksowane, 1 łyżka przyprawy warzywnej bezglutenowej do zup lub bezglutenowego bulionu w proszku, 600 ml wody, sól, świeżo zmielony pieprz do smaku.

Wykonanie: W garnku umieść warzywa, mięso i oliwę, zalej wodą. Gotuj zupę 15 minut od chwili zagotowania się wody. Po 10 minutach gotowania dodaj zmiksowane pomidory i przyprawę warzywną lub bulion w proszku, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut. Mięso wyjmij z zupy, podziel widelcem na części i ponownie włóż do garnka z zupą.

Czwartek: naleśniki z jabłkiem / Thursday: crêpe with apples










Składniki: przepis na 5 - 6 dużych naleśników. Ciasto: 80 g mąki kukurydzianej lub ryżowej, 220 g mąki ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej, 2 jajka, 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego, szczypta soli, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 50 - 100 ml wody gazowanej - pulchniejsze ciasto, olej do smażenia. Nadzienie: 3 jabłka, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 200 ml śmietany kremówki 30 %, 1 łyżka cukru pudru. 

Wykonanie: Ciasto: Do miski wbij jajka, dodaj jogurt, mąkę, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj na gładką jednolitą masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Ciasto powinno być dość płynne, jeżeli jest za gęste, należy dolać wody gazowanej. Masę odstaw na 10-30 minut. Rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor. 
Nadzienie: Jabłka obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem trzcinowym. Dodanie soku z cytryny zapobiega brązowieniu jabłek. W drugim naczyniu ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Na połówce usmażonego naleśnika rozsmaruj łyżkę śmietany, posyp dwoma łyżkami jabłek, złóż naleśnik na połówkę a potem jeszcze raz na pół - wyjdzie ćwiartka. Naleśniki można posypać cukrem pudrem. 

Piątek: sałatka z buraków, pomarańczy i rukoli
Friday: salad with beets, oranges and arugula

 









Składniki: 90 - 100 g rukoli, 2 pomarańcze, obrane (usunięta błona) i podzielone na cząstki, 3 duże buraki, 100 g sera koziego, użyłam ser kremowy łaciaty naturalny, 1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w krążki, 3 łyżki pestek dyni sól, pieprz, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka czerwonego octu winnego. Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 + 1/2 łyżki czerwonego octu winnego lub soku  cytryny, 1 łyżka miodu, pieprz do smaku.

Wykonanie: Buraki obierz, pokrój na kawałki. Przełóż na blachę do pieczenia, skrop mieszanką oliwy i octu winnego, dopraw solą i pieprzem, Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 30 - 40 minut aż będą miękkie. (kupiłam ugotowane buraki w Lidl, pokroiłam na kawałki, skropiłam oliwą z octem winnym, odstawiłam na pół godziny). Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą, wymieszaj dokładnie na gładki sos. Dopraw pieprzem. Rukolę wymieszaj z 3 - 4 łyżkami dressingu, wmasuj dressing w rukolę. Przełóż rukolę na talerze. Ułóż buraki, pomarańczę, ser kozi, plasterki cebuli, posyp pestkami dyni. Podawaj od razu. Możesz użyć gotowane buraki, bez dodatków dostępne w lidl.

Sobota: pyzy, karkówka oraz sałatka z sałaty masłowej i śmietany 
Saturday: yeast dumplings, pork and butterhead lettuce cream salad




 

Składniki: 350 – 400 gram karkówki wieprzowej pokrojona na dwa duże plastry, ½ białej cebuli pokrojonej w piórka, 3 – 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1 ½ łyżki mąki kukurydzianej, woda. Pyzy drożdżowe 7 – 8 sztuk: 100 g mąki bezglutenowej naleśnikowo makaronowo pierogowe ciasto, 150 garmaż mix - bezglutenowa mieszanka na pyzy, kopytka i kluski, 1 jajko, 4 - 5 g świeżych drożdży, 120 ml (pół szklanki) mleka, szczypta soli, 1 – 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki roztopionego masła. Sałatka: 1 mała główka sałaty, 3 rzodkiewki, 200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%, 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego, 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny, 2 łyżki cukru, sól, pieprz.

Wykonanie: Mięso popieprz i posól, na patelni rozgrzej oliwę i smaż karkówkę z obu stron na brązowy kolor, około 5 minut z każdej strony, dodaj cebulę i duś około 2 minut. Podlej niewielka ilością  wody i duś pod przykryciem. Kilka razy dolewaj niewielkie ilości wody i duś mięso pod przykryciem około 40 minut na małym ogniu, obracając mięso od czasu do czasu. Do powstałego z oliwy, wody i wywaru z mięsa sosu dodaj mąkę kukurydzianą, szybko wymieszaj by nie powstały grudki. W razie konieczności dodaj wody by sos nie był za gęsty.  Zagotuj wywar mięsny. Pyzy: Z ciepłego mleka (pół szklanki), drożdży, niewielkiej ilości mąki i cukru sporządź rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsyp pozostałą mąkę i wlej resztę mleka, wbij jajko i wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto na kluski wyrabiaj ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. (Mikser z hakiem jest w tym jednak niezastąpiony). Dodaj stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj. Miskę z masą nakryj ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu bez przeciągów do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj na grubość 1 cm. Wycinaj szklanką kółka, układaj na stolnicy posypanej mąką i pozostaw do wyrośnięcia. Gotuj kluski partiami na parze, koniecznie pod przykryciem. Kluski gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste. Sałatka: Sałatę umyj, podziel na cząstki – poszarpane na kawałki listka. Sałatę przełóż do dwóch małych misek, posól i popieprz, polej każdą porcję sałaty jedną łyżeczką octu winnego i posyp łyżką cukru, wszystko wymieszaj i odstaw na około 10 minut by sałata zmiękła. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. Masę jogurtowo śmietanową rozlej do dwóch miseczek ze zmożoną sałatą, wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem można schłodzić sałatkę – 30 minut w lodówce.


Niedziela: kalarepki nadziewane wątróbką i jabłkiem
Sunday: tuffed kohlrabi with liver annd apple














Składniki: 4 kalarepy, 5 liści kalarepy, 1/2 dużej czerwonej papryki, 1 średniej wielkości jabłko, 300 g wątróbki z indyka, 1 szalotka, sól i pieprz świeżo zmielony, 1 + 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, oliwa do smażenia.

Wykonanie: Zagotuj wodę z 2 szczyptami soli, dodaj kalarepy i gotuj 5 minut. Przelej zimną wodą, odetnij twarde spody i bardzo cienko obierz kalarepki. Wydrąż środki kalarepy. Połowę wydrążonej kalarepy pokrój w kostkę. Liście kalarepy pokrój w paski. Paprykę i jabłko umyj, pokrój w kostkę.  Wątróbkę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Na patelni podgrzej dwie łyżki oliwy, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż dwie minuty. Dodaj wątróbkę, smaż pięć minut. Odstaw patelnię, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem, uwaga: dopraw dopiero po usmażeniu by wątróbka pozostała miękka. Na patelni podgrzej trzy łyżki oliwy, dodaj pokrojoną w kostkę kalarepę i smaż trzy minuty. Dodaj paprykę, liście kalarepy i jabłko, smaż dwie minuty. Dodaj usmażoną wątróbkę i wymieszaj. Kalarepy napełnij farszem. Wykorzystałam połowę farszu. Piecz 15 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku, z termoobiegiem. Podawaj nadziewane kalarepy ciepłe.

Brak komentarzy: