Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
niedziela, 31 maja 2015
Deser Piękna Helena. Poire belle Hélène.
Piękna Helena to klasyczny deser z użyciem gruszek, wymyślony przez Auguste'a Escoffiera i podany po raz pierwszy w 1865 roku. Nazwa wywodzi się od popularnej wówczas operetki Jacques'a Offenbacha pod tym samym tytułem. Gruszki obgotowuje się w syropie i schładza, a następnie umieszcza w salaterce lub pucharku, polewa gorącym sosem czekoladowym, okłada kulkami waniliowych lodów i garniruje płatkami migdałami obranymi ze skórki. Możliwe jest dodanie kandyzowanych kwiatów fiołka.
2 twarde gruszki
750 ml wody
100 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 laska wanilii
30 g gorzkiej czekolady bezglutenowej
30 g mlecznej czekolady bezglutenowej
2 - 3 łyżki śmietany 30%
płatki migdałów do posypania
W garnku zagotuj wodę, cukier, wanilię i sok z cytryny, gotuj 5 minut na małym ogniu. Obierz gruszki, od spodu zetnij by gruszka mogła stać, pozostaw ogonki. Gruszki włóż do syropu i gotuj 20 minut. Odstaw syrop i gruszki na 3 godziny by ostygły. Po tym czasie zimne gruszki wyjmij z syropu, przełóż na pucharki. Czekoladę rozpuść z śmietaną na małym ogniu. Polej czekoladą gruszki i posyp płatkami migdałów.
Poire belle Hélène is a dessert made from pears poached in sugar syrup and served with vanilla ice cream, chocolate syrup, and crystallized violets. It was created around 1864 by Auguste Escoffier and named after the operetta La belle Hélène by Jacques Offenbach. Simpler versions replace poached pears with canned pears and crystallized violets with sliced almonds.
2 hard pears
750 ml of water
100 g of sugar
2 tablespoons of lemon juice
1 vanilla stick
30 g of gluten-free dark chocolate
30 g of gluten-free milk chocolate
2 - 3 tablespoons of cream 30%
sliced almonds to sprinkle
In a saucepan, boil water, sugar, vanilla and lemon juice, boil 5 minutes on low heat. Peel the pears, cut from the bottom of the pear, they should stand, leave the peduncles. Insert the pears into the syrup and cook 20 minutes. Let stand the syrup and the pears for 3 hours to cool down. After this time, remove the cold pears from the syrup, place on the bowls. Melt chocolate with cream on low heat. Pour chocolate over pears and sprinkle sliced almonds.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz