2 porcje
100 g mieszanki mąk bezglutenowych ciasto naleśnikowo makaronowo pierogowe* lub skrobi kukurydzianej*
50 g mąki jaglanej*
35 g mąki ryżowej*
40 g mąki z amarantusa
15 łyżek gorącej wody (225 ml)
60 g szpinaku, posiekany
2 szczypty soli
mąka ryżowa do posypania*
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
W misce umieść mąkę, sól, posiekany szpinak i gorącą wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto lepi się dodaj jeszcze trochę mąki i wyrabiaj ciasto ponownie. Owiń ciasto w folię i umieść na godzinę w lodówce. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części. Stolnicę posyp mąką ryżową, każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek, podziel na trzy szerokie pasy o szerokości 10 - 12 cm. Potem pokrój w szerokie wstążki o szerokości 0.5 cm. Każdą warstwę makaronu posyp mąką, by wstążki makaronu nie skleiły się. Gotuj po upływie pól godziny makaron w trzech porcjach w wodzie z dwiema szczyptami soli i dwiema łyżkami oliwy, 5 minut. Odcedź. Ugotowany makaron przelej krótko zimną wodą.
Zobacz także / See also:
NO GLUTEN NO EGGS
2 servings
100 g of gluten-free flour mix: pancake pasta dumpling cake flour* or corn starch *
50g of millet flour *
35 g of rice flour *
40 g of amaranth flour
15 tablespoons of hot water (225 ml)
60 g of chopped spinach
2 pinches of salt
rice flour to sprinkle *
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
In a bowl place the flour, salt, chopped spinach and hot water. Mix all ingredients thoroughly and knead to a smooth dough. If the dough is sticky, add a little more flour and knead the dough again. Wrap the dough in foil and put in the fridge for an hour. Remove the dough from the fridge, divide into two parts. Sprinkle a pastry board with rice flour, roll out each part of the dough to a thin flat-cake, cut into three broad bands with a widthband 10 - 12 cm. Then cut the dough bands into wide ribbons with a width of 0.5 cm. Each layer of pasta sprinkle with flour, the pasta ribbons don't stick together. Cook the pasta (three portions) in water with two pinches salt and two tablespoons of olive oil, 5 minutes. Drain off. Pour the cooked pasta with cold water short.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz