200 g ziaren białego sezamu (scroll down to the English version)
100 g ziaren słonecznika
1 czubata łyżka niesłodzonego kakao (nie musisz dodawać jeżeli masz uczulenie na kakao)
8 łyżek płynnego miodu, dobrej jakości
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, olej z wiesiołka
2 + 1/2 łyżki suszonej żurawiny
2 + 1/2 łyżki migdałów
foremki silikonowe do muffinek, 7 foremek
Na suchej patelni upraż sezam i słonecznik, ciągle mieszaj by nie przypalić ziaren i by nie zgorzkniały ziarna, praż około 3 minut. Odstaw do ostygnięcia. Sezam i słonecznik zmiksuj używając blender lub młynek do kawy, ma wyglądać jak mąka. Stopniowo dodawaj miód i oliwę, dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Potem ugniataj masę rękoma około 7 minut, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone. migdały i suszoną żurawinę pokrój na połówki, dodaj do masy sezamowej i wymieszaj. Przełóż masę do muffinek, ugnieć, wstaw do lodówki na 12 godzin.
200 g of white sesame seeds
100 g of sunflower seeds
1 heaping tablespoon of unsweetened cocoa (You don't have to add if you are allergic to cocoa)
8 tablespoons of liquid honey, good quality
3 tablespoons of extra virgin oil, evening primrose oil
2 + 1/2 tablespoons of dried cranberries
2 + 1/2 tablespoons of almonds
silicone muffin mold, 7 molds
On a dry frying pan roast the sesame and sunflower seeds, stirring constantly to not burn and not bitter seeds, roast about 3 minutes. Set aside to cool. Blend sesame and sunflower using a blender or coffee grinder, it has to look like flour. Gradually add honey and oil, add the cocoa and mix thoroughly. Then knead the mass by (with) hands about 7 minutes, until all ingredients are thoroughly combined. Almonds and dried cranberries, cut in half, add to the sesame pulp (mass) and mix. Put the mass to the muffin mold, push the pulp and put in the fridge for 12 hours.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz