Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 5 sierpnia 2014

Pizza z pesto, szparagami i suszonymi / świeżymi pomidorami. Pizza with pesto, asparagus and sun-dried / fresh tomatoes.




1 porcja
1 spód pizzy, bezglutenowa (średnica około 18 cm) * lub ciasto na pizzę bezglutenową (przepis tutaj)
2 1/2 łyżeczki pesto, bezglutenowe firmy VecchiaCucina Toscana (około 25 g)
6 białych szparag
50 g suszonych pomidorów w oliwie lub 3 pomidorki czekoladowe kumato
suszona bazylia do smaku
sól
kiełki do posypania, opcjonalnie (użyłam mieszankę kiełków: rzodkiewki, lucerny, soczewicy)
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Szparagi - obierz końcówki z dołu (5 cm). Ugotuj szparagi w osolonej wodzie, około 10 minut. Spód pizzy wysmaruj pesto, na to połóż  pokrojone na duże kawałki pomidory, suszone lub świeże. Potem połóż szparagi, pomiędzy szparagi znowu pomidory. Wszystko posyp suszoną bazylią. Piecz w nagrzanym do 190 stopni Celcjusza piekarniku (bez termoobiegu) przez około 15 - 20 minut. Upieczone pizze możesz posypać kiełkami. 

Pizza wyszła naprawdę smaczna, a kiełki wyostrzyły aromat.

1 serving
1 pizza base, gluten-free (diameter about 18 cm), Glutenex, Schar* or gluten-free pizza dough (recipe here)
2 1/2 teaspoons pesto gluten-free VecchiaCucina Toscana
(about 25g)
6 white asparagus
50 g dried tomatoes in olive or 3 chocolate kumato
tomatoes
dried basil to taste
salt

sprouts  for sprinkling, optional (I used a mix of sprouts: radishes, alfalfa (lucerne), lentils)

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
 

Peel the bottom ends of asparagus (5 cm). Cook the asparagus in salted water, about 10 minutes. Put pesto on the pizza base, put large chunks of tomatoes, dried or fresh. Then place on the top asparagus and again tomatoes between asparagus. Sprinkle all with dried basil. Bake in a preheated 190 degrees Celsius oven (without air flow) for about 15 - 20 minutes. You can sprinkle baked pizzas with sprouts.

Pizza was really tasty, and sprouts
gave an interesting aroma.





Pesto bezglutenowe firmy VecchiaCucina Toscana



Brak komentarzy: