Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 30 maja 2024

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek. Millet and mushroom cutlets.

 



/scroll down to English version/

80 g bezglutenowej kaszy jaglanej
250 g pieczarek
100 g żółtego sera
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz do smaku
2 jajka
1 cebula
oliwa do smażenia

Kaszę jaglaną przepłucz, w garnku zalej wodą na wysokość 1 cm powyżej poziomu kaszy. Ugotuj kaszę na sypko.
Pieczarki zetrzyj na dużych oczkach, ser zetrzyj na dużych oczkach. Do ugotowanej kaszy dodaj pieczarki, ser, jajka, tymianek, dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Z uzyskanej masy formuj małe kotleciki, smaż na oliwie z odrobiną masła. Podsmaż dobrze z każdej strony, na koniec smaż pod przykryciem 10 minut na średnim ogniu.
Na oliwie podsmaż cebulkę. Kotleciki podawaj z cebulką.

80 g gluten-free millet
250 g mushrooms
100 g of yellow cheese
1/2 teaspoon of thyme
salt and pepper to taste
2 eggs
1 onion
oil for frying

Rinse millet groats, fill the pot with water to a height of 1 cm above the level of the groats. Cook the groats until loose.
Grate mushrooms on large holes, grate cheese on large holes. Add mushrooms, cheese, eggs, thyme to the cooked groats, mix thoroughly, season with salt and pepper to taste.
Form small cutlets from the resulting mass and fry in oil with a little butter. Fry well on all sides, then cover and fry for 10 minutes over medium heat.
Fry the onion in oil. Serve the cutlets with onion.




Brak komentarzy: