Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 21 kwietnia 2020

Autentyczna Masala Chaj. Authentic Masala Chai.


/scroll down to English version/
Masala czaj – najpopularniejsza, spotykana powszechnie również w świecie zachodnim, forma przygotowania aromatycznej indyjskiej herbaty ćaj o ostrym smaku. Słowo masala w języku hindi oznacza mieszankę przypraw, a słowo chai oznacza herbatę.
W Indiach każda rodzina kultywuje swoją własną metodę przygotowania masala chaj. I chociaż nie istnieje jeden precyzyjny przepis, bazę stanowią:

  • czarna, mocna herbata, której smaku nie zniszczą liczne aromatyczne dodatki,
  • mleko,
  • słodycz uzyskiwana na przykład poprzez dodanie białego lub czarnego cukru, miodu, czy melasy,
  • przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki i inne.
2 porcje
200 ml mleka, proponuje mleko migdałowe
200 ml wody
5 - 7 zielonych strąków kardamonu
3 - 4 goździki całe
1 - 2 gwiazdki anyżu, opcjonalnie
5 - 7 ziaren czarnego pieprzu, opcjonalnie
2 - 3 plasterki imbiru
1/2 laski cynamonu
1 - 2 łyżki liściastej czarnej herbaty
2 - 3 łyżeczki miodu lub syropu klonowego, tradycyjnie dodaje się cukier

Moja wersja:
300 ml mleka migdałowego
300 ml wody
7 - 8 zielonych strąków kardamonu
4 goździki całe
1 gwiazdka anyżu
5 ziaren czarnego pieprzu
1 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 laski cynamonu
2 łyżki liściastej herbaty
2 łyżki syropu klonowego

Wykonanie: W moździerzu ugnieć lekko kardamon, goździki, anyż i pieprz. Umieść w garnku, dodaj herbatę, imbir i cynamon, zalej wodą. Zagotuj i wyłącz grzanie. Pozostaw na 10 minut lub dłużej, nawet na kilka godzin, wtedy herbata będzie bardziej aromatyczna, ja zostawiłam na 20 minut. Dodaj mleko i ponownie zagotuj, wyłącz grzanie. Dodaj syrop klonowy, przecedź herbatę do szklanek. Smacznego. 
Możesz zrobić też z dodatkiem garści świeżej mięty.


2 servings
200 ml milk
200 ml water
5 - 7 green cardamom pods
3 - 4 whole cloves
1 - 2 star anise, optional
5 - 7 peppercorns/black pepper, optional
2 - 3 slices ginger (skins ok)
1/2 cinnamon stick- split lengthwise
1 - 2 tablespoons leaf black tea
2 - 3 teaspoons maple syrup, honey, sugar is traditional



My version

300 ml almond milk
300 ml water

7 - 8 green cardamom pods
4 whole cloves
1 star anise

5 peppercorns/black pepper
1 1/3 teaspoons ground ginger
1/2 cinnamon stick- split lengthwise 

2 tablespoons leaf black tea
2 tablespoons maple syrup


Instructions: Lightly crush cardamom, cloves, star anise and peppercorns, and place in a small pot with water. Add ginger, cinnamon and black tea. Bring to a boil. Turn off heat and let seep 10 minutes…. or for several hours. The longer, the more flavor. I left it for 20 minutes. Add milk. Bring to a simmer once more, turn off the heat.
Sweeten, taste, strain into a glass.



Brak komentarzy: