Przepis ze strony/Source: https://www.ambitiouskitchen.com/puerto-rican-chicken-and-rice
4 porcje /scroll down to the English version/
Do kurczaka
3 łyżki oliwy
4 uda kurczaka bez kości
Do przyprawy adobo
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3/4 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chilli w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, użyłam tylko szczyptę
1/2 łyżeczki cebuli w proszku
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/4 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz
Do sofrito i ryżu
3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki (1/2 zielonej papryki)
1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli (1/2 małej cebuli)
1/4 szklanki posiekanej kolendry (20 gałązek kolendry)
opcjonalnie: 1 jalapeno, pokrojone w kostkę
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki czosnku w proszku
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1 szklanka sosu pomidorowego, użyłam 1 puszkę pomidorów w kostce
300 ml wody
1 szklanka białego ryżu basmati, 220 g
2/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
opcjonalnie: 1/2 szklanki zielonych oliwek, bez pestek
Umieść kurczaka w misce. Wymieszaj dwie łyżki oliwy z przyprawą adobo: papryka, ostra papryka, pieprz cayenne, cebula w proszku, czosnek w proszku, kolendra, sól i pieprz. Wysmaruj kurczaka powstałą miksturą. Przykryj i odstaw na 30 minut, by dobrze zamarynować kurczaka.
Na głębokiej patelni podgrzej łyżkę oliwy. Dodaj kurczaka, dopraw jeszcze solą i pieprzem. Smaż kurczaka 4 - 5 minut z każdej strony aż zbrązowieje. Usuń kurczaka z patelni i przenieś na talerz.
Na tej samej patelni możesz przygotować sofrito - dodaj czosnek, jalapeno, pokrojoną w kostkę zielona paprykę, pokrojoną w kostkę cebulę i zieloną kolendrę. Duś 2 - 3 minuty, potem dodaj przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, kolendrę, czosnek w proszku, oregano, sól i pieprz i duś jeszcze 30 sekund.
Następnie dodaj sos pomidorowy, wodę i zamieszaj dobrze by składniki połączyły się. Zagotuj. Potem dodaj ryż i groszek, wymieszaj tak, by wszystko było równomiernie rozmieszczone na patelni. Na wierzchu umieść podpieczonego kurczaka. Zredukuj temperaturę do minimum, przykryj patelnię i gotuj 20 - 25 minut.
Po tym czasie większość cieczy zostanie zaabsorbowana przez ryż, który powinien być już ugotowany. Podawaj natychmiast. Udekoruj danie zieloną kolendrą i podawaj skropione wyciśniętym sokiem z limonki.
Uwaga
Uwaga
Nie używaj brązowego ryżu. Gotowanie ryżu brązowego trwa zbyt długo. Do tego dania możesz też użyć kalafiorowy ryż.
Jeżeli szukasz alternatywy dla ryżu, polecam zastąpić go 2/3 szklanki komosy ryżowej. Czas gotowania i ilości płynów pozostają bez zmian.
4 servings
For the chicken:
3 tablespoon olive oil,
4 boneless chicken thighs
For the adobo seasoning:
1 teaspoon cumin
3/4 teaspoon paprika
1/2 teaspoon chili powder
1/2 teaspoon red cayenne pepper
1/2 teaspoon onion powder
1/2 teaspoon garlic powder
1/4 teaspoon coriander
1/2 teaspoon salt
freshly ground black pepper
For the sofrito & rice:
3 cloves garlic, minced
1/4 cup finely diced green pepper (1/2 green pepper)
1/4 cup finely diced white onion (1/2 small onion)
1/4 cup finely diced cilantro (20 sprigs cilantro)
Optional: 1 jalapeno, diced
1/4 teaspoon ground coriander
1/4 teaspoon cumin
1/4 teaspoon ground turmeric
1/4 teaspoon garlic powder
1/4 teaspoon oregano
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon black pepper
1 cup tomato sauce (1 can tomatoes, diced, 400 g)
300 ml water
1 cup basmati white rice, 220 g
2/3 cup frozen peas
OPTIONAL: 1/2 cup pitted green olives
Add
chicken to a large bowl. Add in 2 tablespoon olive oil and your adobo
seasoning: paprika, chili powder, cayenne pepper, onion powder, garlic
powder, coriander, salt and pepper. Brush the chicken
in the mixture. Cover and allow chicken to marinate for 30 minutes.
Next add remaining 1 tablespoon olive oil to a large deep skillet and place over medium high heat. Once oil is hot, add in chicken and season with a little more salt and pepper. Cook until browned 4 - 5 minutes, then flip and and cook an additional 4 - 5 minutes. Remove from pan and transfer to a plate.
In the same skillet (it should be greased enough already for sauteing) you will make your sofrito by adding in garlic, jalapeno, diced green pepper, diced onion and cilantro. Saute for 2 - 3 minutes, then add in your spices: cumin, turmeric, coriander, garlic powder, oregano, salt and pepper and cook for 30 seconds. Then add in tomato sauce and water and stir well to combine. Bring to a simmer then fold in the rice and peas, making sure it is evenly distributed. Add browned chicken on top. Reduce heat to low, cover the skillet immediately and cook for 20 - 25 minutes.
After 20 - 25 minutes, most of the liquid should be absorbed and rice should be cooked. Serve immediately. Garnish with cilantro and serve with a squeeze of fresh lime juice.
Next add remaining 1 tablespoon olive oil to a large deep skillet and place over medium high heat. Once oil is hot, add in chicken and season with a little more salt and pepper. Cook until browned 4 - 5 minutes, then flip and and cook an additional 4 - 5 minutes. Remove from pan and transfer to a plate.
In the same skillet (it should be greased enough already for sauteing) you will make your sofrito by adding in garlic, jalapeno, diced green pepper, diced onion and cilantro. Saute for 2 - 3 minutes, then add in your spices: cumin, turmeric, coriander, garlic powder, oregano, salt and pepper and cook for 30 seconds. Then add in tomato sauce and water and stir well to combine. Bring to a simmer then fold in the rice and peas, making sure it is evenly distributed. Add browned chicken on top. Reduce heat to low, cover the skillet immediately and cook for 20 - 25 minutes.
After 20 - 25 minutes, most of the liquid should be absorbed and rice should be cooked. Serve immediately. Garnish with cilantro and serve with a squeeze of fresh lime juice.
Notes
Do not use brown rice. It takes a lot longer to cook and I would NOT recommend. Cauliflower rice works well in this recipe.
If you are looking for an alternative, I would recommend subbing about 2/3 cup quinoa. The cooking time and liquid ratio will stay the same.
Do not use brown rice. It takes a lot longer to cook and I would NOT recommend. Cauliflower rice works well in this recipe.
If you are looking for an alternative, I would recommend subbing about 2/3 cup quinoa. The cooking time and liquid ratio will stay the same.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz