Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na zupę, która od pokoleń podawana jest w moim domu rodzinnym na wieczerzę wigilijną. W wielu domach podaje się w Wigilię zupę grzybową, barszcz lub zupę rybną. Moja mama przygotowuje zaś zupę z suszonych owoców, nie kompot! Zupa ma niepowtarzalny smak, jak przystało na danie bożonarodzeniowe jest bezmięsna (również dla wegetarian) i z dodatkiem przypraw korzennych.
150 g suszonych śliwek (scroll down to the English version)
120 g suszonych gruszek
120 g suszonych jabłek
2 łyżki rodzynek
2 łyżki suszonych wiśni, opcjonalnie
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki goździków
8 - 10 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżki octu
szczypta soli
300 ml śmietany 18%, możesz użyć mleko kokosowe
1 łyżka skrobi kukurydzianej* do zagęszczenia, opcjonalnie
2000 ml wody
alergeny: laktoza
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Goździki, cynamon umieść w małym bawełnianym woreczku i zamknij szczelnie. Wodę zagotuj, dodaj suszone owoce, cukier, ocet, przyprawy w woreczku, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj wszystko 20 - 30 minut. Mąkę wymieszaj z śmietaną, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 2 - 3 minuty na małym ogniu. Zupa jest najlepsza po 3- 4 godzinach, ponownie podgrzana. Przed powtórnym podgrzaniem zupy usuń przyprawy z zupy.
POLISH TRADITION. I want to share with you a recipe for soup that is served for generations in my family house on Christmas Eve Supper. In many Polish homes on Christmas Eve is given mushroom soup, borscht or fish soup. But my mother has prepared the soup with dried fruit! The soup has a unique flavor, as befits a Christmas Dish is meatless (also for vegetarians) and with the addition of spices (cinnamon, cloves, allspice, bay leaves).
150 g dried plums
120 g dried pears
120 g dried apples
2 tablespoons of raisins
2 tablespoons of dried sour cherry, optionally
2 tablespoons of sugar
2 teaspoons of cinnamon
2 teaspoons of cloves
8 - 10 grains allspice
4 bay leaves
2 tablespoons of vinegar
pinch of salt
300 ml cream 18% or coconut milk
1 tablespoon of cornstarch (gluten-free flour)* , optionally
2000 ml of water
allergens: lactose
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Place cloves, cinnamon in a small cotton bag and close it tightly. Boil water, add the dried fruit, sugar, vinegar, spices in a bag, bay leaves and allspice. Cook everything for 20 - 30 minutes. Mix the flour with the cream, add to the soup and cook on low heat 2 - 3 minutes more. The soup is best after 3 - 4 hours, reheated. Before re-heating of the soup remove the spices from the soup.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz