Aktualizacja wpisu z 30.07.2014
Sałatka dla 2 osób:
2 szklanki (12 dużych ) świeżych truskawek, pokrojonych na połówki
2 - 3 świeże morele lub brzoskwinie, pokrojone
100 g świeżego szpinaku
60 - 70 g sera koziego, opcjonalnie
4 łyżki ziaren słonecznika
30 g migdałów
Dressing truskawkowy:
3/4 szklanki (4 - 5 dużych) truskawek
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżeczka miodu lub 2 jeżeli lubisz bardziej słodkie sosy
5 liści mięty, posiekane
pieprz do smaku
Wszystkie składniki dressingu zmiksuj blenderem na gładką masę.
Na talerzu umieść liście szpinaku, na to poukładaj pokrojone truskawki i morele (brzoskwinie), posyp ziarnami słonecznika i migdałami, na wierzch posyp pokruszonym serem kozim, polej dresingiem truskawkowym.
Salad for 2 people:
2 cups (12 large) fresh strawberries, sliced in half
2 - 3 fresh apricots or peaches, cut into pieces
100 g of fresh spinach
60 - 70 g of goat cheese, optionally
4 tablespoons of sunflower seeds
30 g of almonds
Strawberry Dressing:
3/4 cup (4 - 5 large) strawberries
2 tablespoons of oil
1 tablespoon of lemon juice or vinegar
1 teaspoon of honey or 2 tablespoons if you like more sweet sauces
5 mint leaves, chopped
pepper to taste
Blend all dressing ingredients until smooth.
On a plate, place spinach leaves, on this sliced strawberries and apricots (peaches), sprinkle salad with sunflower seeds and almonds, on top sprinkle with crumbled goat cheese, pour the strawberry dressing.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz