Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 29 kwietnia 2015

Bezglutenowe krokiety ze szpinakiem i serem ricotta. Gluten-free croquettes with spinach and ricotta cheese.

6 sztuk
Naleśniki
100 g mąki ryżowej*
220 g mąki bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
2 jajka
420 ml wody gazowanej (lub 200 g jogurtu greckiego + 220 ml wody gazowanej)
sól

Nadzienie
300 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
250 g sera ricotta
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli

5 łyżek bułki tarta bezglutenowej*
5 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych, bezglutenowych*

oliwa do smażenia
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).      

Naleśniki: Mąkę wymieszaj z jogurtem (lub woda gazowana) i jajkami, dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj wodę i ponownie wymieszaj, ciasto ma być lekko płynne. Dopraw solą. Piecz naleśniki na oliwie, około 2 minut jeden naleśnik.
Nadzienie: Na głębokiej patelni podgrzej dwie łyżki oliwy, podsmaż czosnek, dodaj szpinak i duś około 2 minut, aż szpinak będzie wyglądał jak zwiędły. Wymieszaj szpinak z serem ricotta, dopraw solą i pieprzem.
Na każdym upieczonym naleśniku nałóż farsz, zawiń naleśniki tak jak pokazano na rysunku poniżej. Naleśnik zwilż wodą używając pędzelka, obtocz w mieszance bułka tarta - płatki kukurydziane, smaż na oliwie na złoto brązowy kolor.

6 pieces 
Crepe
110 g of rice flour* 
220 g of gluten-free wheat starch or corn starch* 
2 eggs
420 ml of sparkling water (or 200 g of Greek yoghurt + 220 ml of sparkling water)
salt

Filling 

300 g of fresh spinach 
2 cloves of garlic, pressed
250 g of ricotta cheese 
freshly ground pepper 
pinch of salt

5 tablespoons of gluten-free bread crumbs*

5 tablespoons of crushed cornflakes, gluten-free*

oil for frying

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland.

Crepe: Mix flour with yogurt (or sparkling water) and eggs, mix well until smooth. Add water and mix again, the dough should be slightly liquid. Season with salt. Bake the crepe in olive oil, about 2 minutes.
Filling: In a deep skillet, heat two tablespoons of oil, fry the garlic, add the spinach and simmer about 2 minutes, until the spinach will look like withered. Mix the spinach with ricotta cheese, season with salt and pepper.

On each baked crepe put the stuffing, wrap the pancakes as shown below in the figure. Moisten the crepe with water using a brush, coat the crepe with bread crumbs corn flakes mix, stir-fry in oil to gold brown color.






Brak komentarzy: