Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
wtorek, 24 marca 2015
Frittata z szpinakiem i pomidorem. Frittata with spinach and tomato.
5 jajek
3 łyżki jogurtu greckiego lub wody
100 g świeżego szpinaku
6 - 7 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżki oliwy
1- 2 szczypty soli
świeżo zmielony pieprz do smaku
Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż około 2 minuty. Dodaj szpinak i trzy łyżki wody, duś 2- 3 minuty. Jajka wbij do miski, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Do roztrzepanych jajek dodaj podsmażony szpinak, wymieszaj. Przelej masę jajeczną do formy. Na wierzchu połóż połówki pomidora. Piecz frittatę przez 12 - 15 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza, z termoobiegiem.
6 eggs
3 tablespoons of Greek yogurt or water
100 g of fresh spinach
6 - 7 cherry tomatoes
2 cloves garlic, crushed or pressed
2 tablespoons of olive oil
1 - 2 pinches of salt
freshly ground pepper to taste
Heat the olive oil in a frying pan, add the garlic and fried about 2 minutes. Add spinach and three tablespoons of water, simmer 2 - 3 minutes until the spinach will be tender. Beat eggs into a bowl, add the yogurt and mix well, season with salt and pepper. To beaten eggs add the spinach, stir. Pour the eggs and the spinach into the mold. On top put tomato halves. Bake frittata 12 - 15 minutes in the preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz