Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
poniedziałek, 24 listopada 2014
Deser biszkoptowy z dynią. Sponge cake dessert with pumpkin.
dwie porcje (scroll down to the English version)
180 g biszkoptu kawowego (przepis tutaj, połowa porcji)
600 g dyni, obrana, bez pestek (po upieczeniu 300 g)
4 łyżki suszonej wiśni
200 g sera ricotta
30 g cukru waniliowego
120 g śmietany
1 łyżeczka cukru pudru
kolorowa posypka
Dynię obierz, pokrój w kostkę. Piecz w nagrzanym do 180stopni Celsjusza piekarniku przez 30 minut z termoobiegiem. Odstaw do ostygnięcia. Biszkopt pokrój na kawałki. Ser ricotta wymieszaj z cukrem waniliowym. 180 g upieczonej dyni rozgnieć widelcem na gładkie puree (resztę dyni pozostaw w kawałkach). Dodaj do sera ricotta i wymieszaj. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
W dwóch naczyniach układaj kolejno: połowa biszkoptu, kawałki dyni, suszona wiśnia, połowa kremu serowo dyniowego, znowu biszkopt, dynia i wiśnia, krem serowo dyniowy. Na wierzchu udekoruj śmietaną i posyp kolorową posypką. Wstaw do lodówki na dwie godziny.
two servings
180 g coffee sponge cake (recipe here, half of the amount)
600g pumpkin, peeled, pitted (after baking 300 g)
4 tablespoons of dried cherries
200 g ricotta
30 g vanilla sugar
120 g cream
1 tsp caster sugar
colored sprinkles
Peel pumpkin, cut into cubes. Bake in preheated oven to 180 degrees Celsius for 30 minutes with air flow. Set aside to cool. Cut sponge cake into pieces. Mix ricotta cheese with vanilla sugar. Mash 180 g of roasted pumpkin with a fork to a smooth puree (leave the rest of pumpkin in pieces). Add the ricotta and mix. Whip cream with powdered sugar.
In the two vessels place the turn: half of sponge cake, pumpkin pieces, dried cherry, half of cheese pumpkin cream, again sponge cake, pumpkin and cherry, cheese pumpkin cream. Garnish with cream and sprinkle with colored topping. Put in the fridge for two hours.
Przepis bierze udział w akcji: Świąteczne słodkości.
Klikając na baner przejdziesz do akcji.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz