Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 11 listopada 2014

Bezglutenowe ciastka kokosowo amarantusowe. Gluten-free coconut amaranth cookies.


 

20 sztuk.
1 + 1/2 banana
150 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
150 g wiórków kokosowych
40 g amarantusa ekspandowanego
40 g ziarna amarantusa
2 łyżki miodu
1 jajko
250 ml mleka kokosowego
3/4 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia*

lukier kokosowy (4 łyżki mleka kokosowego + 1 szklanka cukru pudru)
kolorowa posypka
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Widelcem zmiażdż banan na puree. Dodaj jajko, wiórki kokosowe, mąkę, miód, mleko kokosowe i proszek do pieczenia. Zagnieć wszystko na gładkie ciasto, dodaj amarantus, ponownie zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Z ciasta formuj kulki i układaj na blasze. Lekko spłaszcz kulki. Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 25 - 30 minut. Zimne ciastka polej lukrem kokosowym i posyp kolorową posypką.


20 pieces.
1 + 1/2 ripe banana
150 g of gluten-free wheat starch or corn starch*

150 g coconut shreds
40 g expanded amaranth
40 g of grain amaranth
2 tablespoons of honey
1 egg
250 ml coconut milk
3/4 tablespoons of gluten-free baking powder*

 

coconut frosting (4 tablespoons coconut milk + 1 glass of icing sugar)
colourful sprinkles (topping)

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

Mash banana using a fork. Add egg, coconut shreds, gluten-free flour, honey, coconut milk and gluten-free baking powder. Knead everything to a smooth dough, add the amaranth, knead the dough again. Put baking paper on baking sheet. Form balls of dough, place them on the baking sheet. Slightly flatten the balls. Bake cakes in preheated oven to 160 degrees Celsius with air flow for 25 - 30 minutes. Pour coconut frosting over the cold cakes and sprinkle them with colourful topping.

Przepis bierze udział w akcji: Amarantus - super zboże XXI wieku. Klikając na baner przejdziesz do informacji o akcji.


http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/amarantus-super-zboze-xxi-wieku




Brak komentarzy: