Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

piątek, 26 września 2014

Kanapka: śledź matjas, jajko i rzodkiewka. Sandwich: matjas herring, egg and radish.



Najczęściej jem kanapkę z plasterkiem szynki i żółtego sera, z dodatkiem pomidora lub ogórka, czasami z liściem sałaty. Dzisiaj zachęcam do zrobienia kanapki ze śledzia, jajka i rzodkiewki. We wcześniejszych moich wpisach znajdziesz przepis na kanapkę z awokado, serkiem meksykańskim i rukolą. Gdy będziesz miała/miał więcej czasu proponuje przygotować ciabattę z bakłażanem, guacamole, jajkiem i warzywną sałatką lub jajka po benedyktyńsku z plastrem bekonu i sosem holenderskim. (klikając na nazwę dania przejdziesz do przepisu)

Dla 1 osoby:
2 kromki chleba - ciemny vitalny bezglutenowy z ziarnami*
2 jajka
2 płaty śledzia matjas bez ulepszaczy smaku (bez glutaminianu sodu) lub śledź po wiejsku
rzodkiewka pokrojona w plastry
świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia
masło do smarowania pieczywa
pomidorki koktajlowe, opcjonalnie
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

Śledzie osusz papierowym ręcznikiem z nadmiaru oliwy. Jajka usmaż na oliwie tak, by w środku było płynne, nie usmażone, około1 - 2 minuty. Kromkę chleba posmaruj masłem, połóż plaster śledzia, usmażone jajko, plasterki rzodkiewki. Dopraw pieprzem, nie daję soli bo śledź jest bardzo słony. Możesz podawać z pomidorkami koktajlowymi.



Most often I eat a sandwich with a slice of ham and cheese, with tomato or cucumber, sometimes I add a leaf of lettuce. Today I coax you to do sandwiches with herring, eggs and radishes. In my previous posts you will find a recipe for a sandwich with avocado, Mexican cheese and arugula. If you have more time I propose to prepare a ciabatta with eggplant, guacamole, egg and vegetable salad or benedict eggs with a slice of bacon and Netherlands sauce. (If You want get a recipe click on the name of the dishes)
 
For 1 person:
2 slices of bread - dark vital gluten-free with grainsGlutenex 
2 eggs
2 slices of matjas herring without flavor enhancers (no MSG) of Lisner company or cauntry (village) style herring 
radish sliced
freshly ground pepper
oil for frying
butter spreads
cherry tomatoes, optionally

Dry herrings with a paper towel from the excess of oil. Fry eggs in olive oil, they should be inside liquid, uncooked, 1 - 2 minutes. Butter a slice of bread, place herring, fried egg, sliced ​​radishes. Season with pepper and don't add a salt because herring is very salty. You can serve sandwiches with cherry tomatoes.






Brak komentarzy: