Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

piątek, 17 października 2014

Ryba po japońsku. Japan style fish.


1 kg ryby miruna

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej*
1 jajko
1 łyżka bulionu bezglutenowego*
1/2 szklanki wody
oliwa do smażenia

Wszystkie składniki ciasta połącz i mieszaj aż uzyskasz gładką masę. Rybę obtocz w cieście i usmaż na oliwie.

4 cebule pokrojone w paski i zeszklone
4 - 5 ogórków konserwowych w occie, pokrojone w paski
1 słoik papryki konserwowej ( 700ml), pokrojona w paski

Zalewa na rybę:
1 szklanka wody
100 g przecieru pomidorowego
8 łyżek ketchupu łagodnego, bezglutenowy
4 łyżki octu
3 płaskie łyżki cukru
sól do smaku
Zalewę gotuj 3 minuty.

Układamy kolejno: rybę, cebulę, paprykę i ogórki. Polej zalewą.
Gotowe.  
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).  

1 kg hoki fish
 

Pancake dough:
1 glassfull of extra universal gluten-free flour concentrate of Bezgluten*
1 egg
1 tablespoon gluten-free broth*
1/2 cup water

oil for frying 

Connect all components of the dough and mix until you get a smooth paste. Coat fish with dough and fry it in olive oil.

4 onions cut into strips and fry (glaze)
4 - 5 pickled cucumbers in vinegar, cut into strips
1 jar of preserved peppers in vinegar (700ml), cut into strips


Sauce to fish:
1 cup water
100 g tomato paste
8 tablespoons mild ketchup, gluten-free
4 tablespoons of vinegar
3 level tablespoons of sugar
salt to taste
Cook sauce for 3 minutes.

Lay in the order (tier): fish, onions, peppers and cucumbers. Pour the marinade.
Done.

 
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).



1 komentarz:

Dagmara Fafińska pisze...

Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.