2 porcje
7 krakersów, bezglutenowe *200 g mrożonych truskawek lub świeżych
Krem śmietankowy z nutą cytrynową:
200 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 1/2 łyżka soku z cytryny
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone. Rozmróź truskawki. Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieść w misie miksera i ubijaj (końcówkami miksera do ubijania białek), do otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodaj cukier puder i sok z cytryny.
2 krakersy zostaw do dekoracji. Pozostałe krakersy pokrusz przy pomocy miksera, umieść na spodzie pucharków. Nałóż połowę kremu, truskawki i na to drugą połowę kremu. Udekoruj kawałkami krakersów.
2 servings
7 gluten-free crackers, Glutenex or Schar *
200 g of frozen strawberries or fresh
Cheese Cream with lemon flavor:
200 g mascarpone cheese
100 ml whipped cream 36%
1 tablespoon icing sugar
1 1/2 tablespoon lemon juice
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
All the ingredients for the cream should be chilled. Thaw (defrost) strawberries. Place mascarpone cheese and whipping cream in the bowl of a mixer and whip to obtain a dense cream. At the end of whipping, add the icing sugar and lemon juice.
Leave 2 crackers for decoration. Other crackers break in a blender, place them on the bottom of the cups. Put half of the cream, next strawberries and a second half of the cream. Decorate with the pieces of crackers.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz