Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

sobota, 23 lipca 2022

Wytrawne szpinakowe muffinki. Spinach muffins.

 



/scroll down to English version/

18 babeczek

1 1/2 szklanki (375 ml) bezglutenowej skrobi kukurydzianej
1 szklanka (250 ml) bezglutenowej mąki jaglanej
1/2 szklanki (125 ml) bezglutenowej mąki ryżowej
3 jajka
180 g masła klarowanego
1/2 szklanki (125 ml) mleka migdałowego
450 g mrożonego szpinaku
sok z 1 cytryny
duża szczypta soli
1 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

Szpinak rozmroź. Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia.
W misce umieść mąkę, jajka, mleko migdałowe i rozpuszczone masło, dokładnie wymieszaj. Do szpinaku dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Dodaj szpinak do ciasta, dodaj sól i czosnek, wszystko delikatnie wymieszaj.
Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz 22 minuty do suchego patyczka.

18 muffins
1 1/2 cups (375 ml) of gluten-free cornstarch
1 cup (250 ml) of gluten-free millet flour
1/2 cup (125 ml) of gluten-free rice flour
3 eggs
180 g of ghee
1/2 cup (125 ml) of almond milk
450 g of frozen spinach
the juice of 1 lemon a large
pinch of salt
1 1/2 teaspoons granulated garlic

Defrost the spinach. Melt the butter and set aside to cool.
Put flour, eggs, almond milk and melted butter in a bowl, mix thoroughly. Add lemon juice to spinach, mix. Add spinach to the dough, add salt and garlic, mix everything gently.
Bake in a preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow, bake for 22 minutes until a stick is dry.


Brak komentarzy: