/scroll down to English version/
5 piersi z kurczaka
5 sztuk papirusy z ziołami prowansalskimi
puree ziemniaczane
10 średnich ziemniaków
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 pęczki zielonych szparag
2 łyżki masła
330 ml śmietany 18%
1 czubata łyżka bezglutenowej mąki ryżowej
100 g tartego sera
szczypta soli
Ugotuj ziemniaki z szczyptą soli, odcedź. Ugnieć na puree, dodaj kwaśną śmietanę i roztopione masło, dodaj szczypiorek, wszystko dokładnie wymieszaj.
Szparagi - odetnij końcówki, około 2 cm. Ugotuj, gotuj 7 minut.
W między czasie usmaż piersi kurczaka w papirusach, z każdej strony po 5 minut.
Na drugiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż. Potem stopniowo dolewaj śmietanę ciągle mieszając, na koniec dodaj ser i szczyptę soli, Gotuj, aż ser się rozpuści.
Na talerzu umieść pierś z kurczaka, puree ziemniaczane i szparagi, polej sosem serowym.
5 chicken breast
5 pieces of papyri with herbes de Provence
mashed potato
10 medium potatoes
2 tablespoons of melted butter
2 tablespoons of sour cream
pinch of salt
2 tablespoons of chopped chives
2 bunches of green asparagus
2 tablespoons of butter
330 ml of cream 18%
1 heaped tablespoon of gluten-free rice flour
100 g of grated cheese
pinch of salt
Boil potatoes with a pinch of salt, drain. Mash to a puree, add sour cream and melted butter, add chives, mix everything thoroughly.
Asparagus - cut off the ends, about 2 cm. Cook, cook for 7 minutes.
In the meantime, fry chicken breasts in papyrus, 5 minutes on each side.
In the second pan, melt butter, add rice flour and fry it. Then gradually add the cream, stirring constantly, at the end add cheese and a pinch of salt, Cook until the cheese melts. Put the chicken breast, mashed potatoes and asparagus on the plate, pour over the cheese sauce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz