Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

niedziela, 6 sierpnia 2017

Lekka sałatka z awokado i kolendrą. Light salad with avocado and cilantro.



2 porcje /scroll down to the English version/
1 dojrzałe awokado
12 pomidorków koktajlowych (100 g)
2 - 3 garście mieszanki sałat (80 g)

12 gałązek świeżej kolendry

dressing
5 łyżeczek oliwy pierwszego tłoczenia
2 - 3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki bezglutenowej musztardy

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
pieprz do smaku

Składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę.
Awokado obierz, pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki. Kolendrę opłucz i grubo posiekaj. W misce umieść sałatę, pomidorki, awokado i kolendrę, polej dressigiem, wszystko delikatnie wymieszaj. Podawaj od razu.


2 servings
1 ripe avocado
12 cherry tomatoes (100 g)
2 - 3 handfuls of lettuce mix (80 g)

12 twigs (stems) of fresh cilantro
 

dressing
5 teapoons of virgin oil
2 - 3 teaspoons of lemon juice
1 teaspoon of honey
1/2 teaspoon of gluten-free mustard

1 clove garlic, pressed
pepper to taste

 
Combine dressing ingredients and thoroughly mix. Leave for an hour.
Peel avocado, cut into cubes. Slice cherry tomatoes to halves.
Rinse cilantro and chop coarsely. In bowl place lettuce, tomatoes, avocado and cilantro, pour dressing and mix gently. Serve immediately.

Prześlij komentarz