Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 27 grudnia 2016

Sernik tradycyjny. Classic cheesecake.


spód ciasta:
125 g margaryny
1/2 szklanki cukru
3 jajka
3/4 szklanki bezglutenowej skrobi pszennej lub mąki ryżowej*
3/4 szklanki skrobi kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do bezglutenowego pieczenia*
1 łyżka octu

masa serowa:
250 g margaryny
500 g cukru pudru
2 kg sera drobno mielonego do sernika
8 jajek
1 budyń śmietankowy, bezglutenowy*
1 + 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia*
sok z 1 cytryny

blacha o wymiarach: 25 x 36 cm 
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY). 

Spód ciasta: Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj jajka i nadal ucieraj na puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ocet, dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blachę.
Masa serowa: Margarynę rozpuść i ostudź. Ser ucieraj z cukrem i żółtkami. Dodaj stopniowo rozpuszczoną margarynę, wymieszaj. Dodaj budyń i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Ubij białka na sztywno i dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Przełóż na spód ciasta. Piecz sernik w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem przez 60 minut.

dough base: 
125g margarine 
1/2 cup sugar 
3 eggs 
3/4 glassful(mug) gluten-free wheat starch or rice flour*, (glassful=250 ml)
3/4 glassful(mug) corn starch or potato starch 
1/2 teaspoon gluten-free baking powder*
1 tablespoon vinegar 

cheese mass: 
250 g margarine 
500 g icing sugar 
2 kg of cheese to cheesecake 
8 eggs
1 gluten-free creamy pudding*
1 + 1/2 teaspoon gluten-free baking powder*
juice of 1 lemon

baking mold size: 25 x 36 cm

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products). 

Dough base: mash margarine with sugar, add eggs and continue to fluffy. Add flour, baking powder and vinegar, mix thoroughly. Place dough onto a baking tray. 

Cheese mass: melt margarine and cool. Mash cheese with sugar and egg yolks. Gradually add the melted margarine and mix. Add pudding and baking powder and mix. Add lemon juice and stir. Beat egg whites stiff and add to the cheese mass, gently mix. Put the cheese mass on the dough base. Bake cheesecake at 180 degrees Celsius with air flow for 60 minutes.

Brak komentarzy: