Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
wtorek, 9 sierpnia 2016
Królik w sosie śmietanowym. Rabbit in cream sauce.
1 tusza królika
1 litr maślanki
1 duża cebula, pokrojona w kliny (piórka)
2 marchwie, obrana pokrojona w plastry
4 łodygi selera naciowego, pokrojony w plastry
20 g suszonych borowików
400 ml bulionu (1 płaska łyżka bezglutenowego bulionu w proszku + 400 ml gorącej wody)
2 liście laurowe
1 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól, pieprz
300 g(ml) śmietany 18%
oliwa do smażenia
Królika umyj, podziel na kawałki (film instruktażowy znajdziesz tutaj: https://www.youtube.com/rabbit). Mięso umieść w misce i zalej maślanką. Odstaw na 12 godzin do lodówki, dzięki temu upieczone mięso królika będzie miękkie. Po tym czasie królika wyjmij z maślanki, osusz papierowym ręcznikiem. Posyp solą i pieprzem. Obsmaż królika na oliwie około 5 minut z każdej strony. Dodaj grzyby, liść laurowy, rozmaryn i zalej bulionem, przykryj i duś 25 minut. Do królika dodaj marchewkę, cebulę, wymieszaj i duś kolejne 15 minut. Dodaj seler naciowy. Śmietanę wymieszaj z odrobiną płynu z patelni, wlej do mięsa, wymieszaj i duś 10 minut na małym ogniu. Królika podaję z kaszą gryczaną gotowaną na sypko (1 porcja = 80 g nieugotowanej kaszy).
1 rabbit carcass
1 liter of buttermilk
1 large onion, cut into wedges
2 carrots, peeled and sliced
4 stalks celery, sliced
20 g of dried porcini mushrooms
400 ml broth (one level tablespoon of gluten-free bouillon powder + 400 ml of hot water)
2 bay leaves
1 1/2 teaspoon dried rosemary
salt, pepper
300 g (ml) of cream 18%
olive oil for frying
Wash rabbit, divide into pieces (tutorial here: https://www.youtube.com/rabbit). Place rabbit in a bowl and pour buttermilk. Allow to stand for 12 hours in the fridge, baked rabbit will be soft. After this time, remove rabbit from buttermilk, dry with paper towel. Sprinkle with salt and pepper. Fry rabbit in olive oil for about 5 minutes on each side. Add mushrooms, bay leaf, rosemary and pour broth, cover and simmer 25 minutes. To rabbit, add carrots, onions, stir and simmer 15 minutes more. Add celery. Mix cream with a bit of liquid from the pan, pour into meat, stir and simmer 10 minutes over low heat. I serve the fried rabbit with cooked buckwheat groats (1 serving = 80 g uncooked groats).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz