Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
niedziela, 15 listopada 2015
Karkówka i sałatka z gruszki i żurawiny. Pork neck with pear cranberry salad.
2 plastry karkówki
400 g brukselki
1 łyżeczka cukru
sól i świeżo zmielony pieprz
sałatka:
1 + 1/2 gruszki
100 g żurawiny
1 łyżeczka startego imbiru
1 gałązka rozmaryny
1 łyżka miodu
Zagotuj wodę z szczyptą soli i łyżeczką cukru, dodaj brukselkę i gotuj 5 - 7 minut od ponownego zagotowania wody. Odcedź. Mięso dopraw solą i pieprzem, smaż na grillowej patelni (bez oleju). Podsmaż na brązowy kolor z obu stron, potem duś pod przykryciem 10 minut, podlewaj niewielkimi ilościami wody.
Owoce umyj, gruszkę pokrój w kostkę. Przenieś gruszkę i żurawinę na patelnię, dodaj miód, imbir i rozmaryn, wymieszaj. Smaż około 3 - 5 minut, ciągle mieszając.
Karkówkę podawaj z sałatką i brukselką.
2 slices of pork neck
400 g of brussels sprouts
1 teaspoon of sugar
salt and freshly ground black pepper
salad:
1 + 1/2 pear
100 g of cranberries
1 teaspoon of grated ginger
1 sprig of rosemary
1 tablespoon of honey
Boil water with a pinch of salt and a teaspoon of sugar, add brussels sprouts and cook for 5 - 7 minutes from the re-boil water. Drain. Season meat with salt and pepper and fry on the grill pan (no oil). Fry on a brown color on both sides, then simmer for 10 minutes covered, pour several times the small amounts of water.
Wash fruits, cut pear into cubes. Transfer pear and cranberries to the pan, add honey, ginger and rosemary, stir. Fry for about 3 - 5 minutes, stirring constantly. Serve pork neck with salad and brussels sprouts.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz