Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
sobota, 20 czerwca 2015
Kurczak w sosie słodko kwaśnym. Chicken in sweet and sour sauce.
2 piersi z kurczaka (600 g) /scroll down to the English version/
1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
1 łyżka sambal oelek
2 łyżki oliwy
3 średniej wielkości marchewki
1 czerwona papryka
1 puszka ananasa (340 g bez soku)
1 średniej wielkości cukinia
140 g pędów bambusa (bez zalewy)
1 mała cebula
oliwa do smażenia
Sos
250 ml bezglutenowego bulionu warzywnego (250 ml gorącej wody + 3 łyżeczki bezglutenowego bulionu w proszku)*
3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego*
1 + 1/2 łyżeczki miodu
3 łyżki soku z cytryny
120 ml soku ananasa z puszki
3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka sambal oelek, opcjonalnie, dodaj jeżeli lubisz bardzo pikantne dania; nie dodałam
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Mięso pokrój w duże kostki. Oliwę połącz z sambal oelek i czosnkiem, dokładnie wymieszaj, dodaj mięso i ponownie wymieszaj. Marchewkę obierz, pokrój w słupki o długości około 5 cm. Cukinię i paprykę umyj, pokrój w słupki o długości około 5cm. Ananasa pokrój w kawałki. Cebulę pokrój w słupki. Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą i wymieszaj.
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj mięso i smaż 5 minut. Dodaj cebulę i marchewkę, smaż pod przykryciem kolejne 5 minut. Dodaj paprykę, sos i ananasa, duś pod przykryciem kolejne 5 minut. Dodaj cukinię i pędy bambusa, smaż jeszcze 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Podawaj kurczaka z ugotowanym ryżem (1 porcja to 60 - 70 g nieugotowanego ryżu), proponuję ryż basmati.
2 chicken breast (600 g)
1 clove of garlic, finely chopped
1 tablespoon of sambal oelek
2 tablespoons of oil
3 medium sized carrots
1 red bell pepper
1 canned pineapple (340 g without juice)
1 medium zucchini
140 g of bamboo shoots (without sauce)
1 small onionoil for frying
Sauce
250 ml of gluten-free vegetable broth (250 ml of hot water + 3 teaspoons of gluten-free bouillon powder)*
3 tablespoons of gluten-free soy sauce*
1 + 1/2 teaspoon of honey
3 tablespoons of lemon juice
120 ml of canned pineapple juice
3 level tablespoons of tomato paste
1 teaspoon of sambal oelek, optionally, add one if you like very spicy dishes; I skipped
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Cut meat into large cubes. Connect olive with sambal oelek and garlic, stir well, add the meat and stir again. Peel carrots, cut into bars with a length of about 5 cm. Wash zucchini and peppers, cut into bars with a length of about 5 cm. Cut pineapple into pieces. Cut onion into bars. Combine all sauce ingredients together and stir.
Heat oil in a frying pan, add the meat and cook for 5 minutes. Add the onions and the carrots, cook covered for 5 minutes. Add the peppers, and pineapple sauce, simmer covered for 5 minutes. Add the zucchini and the bamboo shoots, fry 15 minutes more. Stir from time to time. Serve the chicken with boiled rice (1 serving is 60 - 70 grams of uncooked rice), I suggest basmati rice.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz