Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

wtorek, 8 kwietnia 2025

Kotlet z bakłażana. Eggplant cutlet.

 


/scroll down to English version/

2 bakłażany
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia
bezglutenowa skrobia kukurydziana
bezglutenowa bułka tarta
jajko

Bakłażany umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Bakłażany przełóż do formy do zapiekania. Nakłuj widelcem, posyp solą i skrop oliwą. Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz 40 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Zdejmij skórę z bakłażana. Umieść bakłażana w papierowym ręczniku i rozpłaszcz na grubość 1,5 cm tak jak kotlet. Obtocz bakłażany w skrobi kukurydzianej. Jajko roztrzep z dwoma łyżkami wody, dopraw solą i pieprzem. Bakłażany zanurz w roztrzepanym jajku. potem obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.


2 eggplants
salt, pepper to taste oil for frying
gluten-free cornstarch
gluten-free breadcrumbs
egg

Wash eggplants, eggplants dry with paper towels. Transfer the eggplants to a baking dish. Prick with a fork, sprinkle with salt and drizzle with olive oil. Bake in a preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow, bake for 40 minutes. Set aside to cool.
Remove skin from the eggplant. Place the eggplant in a paper towel and flatten to a thickness of 1.5 cm like a cutlet. Coat the eggplants in cornstarch. Beat egg with two tablespoons of water, season with salt and pepper. Dip the eggplants in the beaten egg. Then coat in breadcrumbs. Fry in hot oil on each side until golden brown.










Naleśniki z mąki owsianej i gryczanej. Oat and buckwheat pancakes.

 


/scroll down to English verson/

3 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
250 ml mleka
250 ml wody gazowanej
100 g bezglutenowej mąki gryczanej
250 g bezglutenowej pełnoziarnistej mąki owsianej
2 łyżki ziaren aramantusa
3 łyżki oliwy

Jajka roztrzep z mlekiem, wodą i oliwą, dodaj cukier i sól, wymieszaj. Przesianą mąkę dodaj do jajek z mlekiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut. Smaż małe placki na oliwie. 


3 eggs
2 tablespoons sugar
a pinch of salt
250 ml milk
250 ml sparkling water
100 g gluten-free buckwheat flour
250 g gluten-free wholemeal oat flour
2 tablespoons aramanthus seeds
3 tablespoons olive oil

Beat eggs with milk, water and olive oil, add sugar and salt, mix. Add sifted flour to eggs and milk, mix thoroughly and set aside for 30 minutes. Fry small pancakes in oil. 




sobota, 5 kwietnia 2025

Zupa z białej fasoli z pomidorami i czosnkiem. White bean soup with tomatoes and garlic.



/scroll to English version/

2 łyżki oliwy z oliwek
1 mała cebula, drobno posiekana
2 łodygi selera naciowego, pokrojony w plasterki
150 g mrożonej, mini marchewki
2 ząbki czosnku, drobno posiekanych
2/3 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
400 g białej fasoli z puszki, opłukanej i odsączonej
1 - 2 łyżki cukru, opcjonalnie
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
świeża natka pietruszki do dekoracji.

W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
Dodaj posiekaną cebulę i seler naciowy; smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodaj posiekany czosnek, smaż przez 1 minutę.
Wlej krojone pomidory wraz z sokiem oraz bulion, dodaj fasolę i przyprawy - paprykę i tymianek, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aby smaki się połączyły.
Dopraw zupę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Dodaj cuukier jeżeli zupa jest kwaśna.
Podawaj gorącą, udekorowaną świeżą natką pietruszki. Jeżeli nie masz swieżej pietruszki możesz pod koniec gotowania dodać 1 łyżkę suszonej pietruszki.

2 tablespoons olive oil
1 small onion, finely chopped
2 stalks celery, sliced
150g frozen baby carrots
2 cloves garlic, finely chopped
2/3 teaspoon dried thyme
1/2 teaspoon sweet paprika
1/4 teaspoon smoked paprika
2 cans (400 g each) diced tomatoes
2 cups vegetable or chicken stock
400 g canned white beans, rinsed and drained
1 - 2 tablespoons of sugar, optional
salt and freshly ground black pepper to taste
fresh parsley for garnish.

In a large pot, heat the olive oil over medium heat. Add chopped onion and celery; cook for about 5 minutes, until vegetables are soft. Add chopped garlic, fry for 1 minute.
Pour in chopped tomatoes with juice and stock, add beans and spices - paprika and thyme, bring to a boil. Reduce heat and simmer for 20 minutes to combine flavors.
Season the soup with salt and freshly ground black pepper to taste. Add sugar if the soup is sour.
Serve hot, garnished with fresh parsley. If you don't have fresh parsley, you can add 1 tablespoon of dried parsley at the end of cooking.


Page 1 of 28412345...284Next »Last