Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 22 maja 2024

Babeczki owsiane z jabłkami. Oatmeal muffins with apples.

 



/scroll down to English version/

250 ml mąki bezglutenowej, mieszanka dowolna, użyłam ekstra uniwersalna
150 ml bezglutenowych płatków owsianych
100 ml bezglutenowych płatków gryczanych
125 ml cukru
szczypta soli
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżeczka bezglutenowego cynamonu
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 jajka
300 g jogurtu naturalnego
125 ml oleju słonecznikowego
2 jabłka


Mokre składniki wymieszaj, oddzielnie wymieszaj suche składniki. Suche składniki dodaj do mokrych i delikatnie wymieszaj. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, dodaj do ciasta i wymieszaj. Ciasto przełóż do foremek. Babeczki piecz 25 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.

250 ml of gluten-free flour, any mix
150 ml gluten-free oatmeal
100 ml gluten-free buckwheat flakes
125 ml of sugar
pinch of salt
1 teaspoon of gluten-free baking powder
1 teaspoon gluten-free cinnamon
1/2 teaspoon of vanilla flavor
2 eggs
300 g of natural yogurt
125 ml sunflower oil
2 apples

Mix wet ingredients, mix dry ingredients separately. Add dry ingredients to wet ingredients and mix gently. Peel apples, cut into cubes, add to the dough and mix. Pour the dough into the molds. Bake muffins for 25 minutes in a preheated oven to 170 degrees Celsius with air flow.