Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 17 czerwca 2024

Jagodzianki. Blueberry rolls.

 


/scroll down to English version/

zaczyn
40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
4 łyżki cukru
2 czubate łyżki miksu mąk bezglutenowych, użyłam multi mix

ciasto
650 ml miksu mąk bezglutenowych, użyłam multi mix bezgluten
4 żółtka
40 g miękkiego masła
7 - 8 łyżek jagód, jeżeli używaż mrożonych to rozmroź i odsącz z płynu

cukier puder do posypania

Przygotuj zaczyn. Drożdże pokrusz, wsyp do ciepłego mleka, doda cukier i mąkę, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszaj z cukrem i letnim roztopinonym masłem, zagnieć ciasto. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
Podziel ciasto na 7 - 8 części.
Ciasto sie lepi, więc za każdym razem, gdy biorę porcję ciasta wcześniej maczam ręce w zimnej wodzie, wtedy ciasto nie lepi sie do rąk. Formuję kulę, potem ją spłaszczam i nakładam łyżkę jagód na środek, zlepiam jak pierogi i ponownie formuję kulę. Odkładam na blachę wyłożoną pergaminem na około 15 minut.
Piecz 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

leaven
40 g of fresh yeast
250 ml of lukewarm milk
4 tablespoons of sugar
2 heaped tablespoons of gluten-free flour mix, I used multi mix

cake
650 ml of gluten-free flour mix, I used gluten-free multi mix
4 yolks
40 g of soft butter
7 - 8 tablespoons of blueberries, if you use frozen ones, thaw them and drain the liquid

icing sugar for sprinkling

Prepare leaven. Crumble yeast, add it to warm milk, add sugar and flour, mix everything thoroughly and set aside to rise.
Mix flour with sugar and lukewarm melted butter, knead dough. Add the risen leaven. Knead the dough for about 5 minutes. Set aside to rise for about 20 minutes.
Divide the dough into 7 - 8 parts.
The dough is sticky, so each time I take a portion of the dough, I first dip my hands in cold water to prevent the dough from sticking to my hands. I form a ball, then flatten it and put a spoonful of berries in the middle, stick it together like dumplings and form a ball again. I place it on a baking tray lined with parchment paper for about 15 minutes.
Bake for 18 minutes in an oven preheated to 180 degrees Celsius with air flow. Set aside to cool. Sprinkle with icing sugar before serving.