/scroll to English version/
2 łyżki oliwy z oliwek1 mała cebula, drobno posiekana
2 łodygi selera naciowego, pokrojony w plasterki
150 g mrożonej, mini marchewki
2 ząbki czosnku, drobno posiekanych
2/3 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
2 puszki (po 400 g) krojonych pomidorów
2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
400 g białej fasoli z puszki, opłukanej i odsączonej
1 - 2 łyżki cukru, opcjonalnie
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
świeża natka pietruszki do dekoracji.
W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
Dodaj posiekaną cebulę i seler naciowy; smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodaj posiekany czosnek, smaż przez 1 minutę.
Wlej krojone pomidory wraz z sokiem oraz bulion, dodaj fasolę i przyprawy - paprykę i tymianek, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aby smaki się połączyły.
Dopraw zupę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Dodaj cuukier jeżeli zupa jest kwaśna.
Podawaj gorącą, udekorowaną świeżą natką pietruszki. Jeżeli nie masz swieżej pietruszki możesz pod koniec gotowania dodać 1 łyżkę suszonej pietruszki.
2 tablespoons olive oil
1 small onion, finely chopped
2 stalks celery, sliced
150g frozen baby carrots
2 cloves garlic, finely chopped
2/3 teaspoon dried thyme
1/2 teaspoon sweet paprika
1/4 teaspoon smoked paprika
2 cans (400 g each) diced tomatoes
2 cups vegetable or chicken stock
400 g canned white beans, rinsed and drained
1 - 2 tablespoons of sugar, optional salt and freshly ground black pepper to taste
fresh parsley for garnish.
In a large pot, heat the olive oil over medium heat. Add chopped onion and celery; cook for about 5 minutes, until vegetables are soft. Add chopped garlic, fry for 1 minute.
Pour in chopped tomatoes with juice and stock, add beans and spices - paprika and thyme, bring to a boil. Reduce heat and simmer for 20 minutes to combine flavors.
Season the soup with salt and freshly ground black pepper to taste. Add sugar if the soup is sour.
Serve hot, garnished with fresh parsley. If you don't have fresh parsley, you can add 1 tablespoon of dried parsley at the end of cooking.