Treści umieszczone na stronie są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadziłam na własną odpowiedzialność. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

piątek, 13 czerwca 2025

Zupa krem z białych warzyw. White vegetable cream soup.

 




/scroll down to English version/

1 duzy kalafior, podzielony na cząstki
2 kalarepy, obrana, pokrojona na kawałki
1 seler korzeniowy, obrany, pokrojony na kawałki
2 pietruszki korzeń, obrane, pokrojone na kawałki
1 szalotka, drobno posiekana
do smaku sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 kulki startej gałki muszkatołowej
250 g sera mascarpone
oliwa z oliwek

Na patelni zeszklij cebulę szalotkę. Warzywa umieść w garnku, zalej wodą tak by przykryć warzywa. Dodaj skarmelizowana szalotkę. Gotuj tak długo, aż warzywa bedą miękkie. W połowie gotowania dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ałką muszkatałową. Można podać polaną oliwą.


1 large cauliflower, divided into wedges 
2 kohlrabis, peeled, cut into pieces
1 celery, peeled, cut into pieces
2 parsley roots (parsnip), peeled, cut into pieces
1 shallot, finely chopped
salt and pepper to taste
1 teaspoon dried garlic
1/2 ball grated nutmeg
250 g mascarpone cheese
olive oil

In a frying pan, fry shallot until translucent. Place vegetables in a pot, pour in water to cover the vegetables. Add the caramelized shallot. Cook until the vegetables are soft. Halfway through cooking, season with salt, pepper, garlic and nutmeg. Serve drizzled with olive oil.



Brak komentarzy: