/scroll down to English version/
1 duzy kalafior, podzielony na cząstki
2 kalarepy, obrana, pokrojona na kawałki
1 seler korzeniowy, obrany, pokrojony na kawałki
2 pietruszki korzeń, obrane, pokrojone na kawałki
1 szalotka, drobno posiekana
do smaku sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 kulki startej gałki muszkatołowej
250 g sera mascarpone
oliwa z oliwek
Na patelni zeszklij cebulę szalotkę. Warzywa umieść w garnku, zalej wodą tak by przykryć warzywa. Dodaj skarmelizowana szalotkę. Gotuj tak długo, aż warzywa bedą miękkie. W połowie gotowania dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ałką muszkatałową. Można podać polaną oliwą.
1 large cauliflower, divided into wedges
2 kohlrabis, peeled, cut into pieces
1 celery, peeled, cut into pieces
2 parsley roots (parsnip), peeled, cut into pieces
1 shallot, finely chopped
salt and pepper to taste
1 teaspoon dried garlic
1/2 ball grated nutmeg
250 g mascarpone cheese
olive oil
In a frying pan, fry shallot until translucent. Place vegetables in a pot, pour in water to cover the vegetables. Add the caramelized shallot. Cook until the vegetables are soft. Halfway through cooking, season with salt, pepper, garlic and nutmeg. Serve drizzled with olive oil.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz