/scroll down to English version/
500 - 600 g matijasów solonych w oleju
1 jabłko
1/2 czerwonej cebuli
5 ogórków konserwowych
1 łyżka bezglutenowej przyprawy curry
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki bezglutenowego majonezu
sok z 1/2 cytryny
sól i cukier do smaku
Śledzia mocz w zimnej wodzie minimum trzy godziny, potem odlej wode i osusz śledzia papierowym ręcznikiem. W misce umiść przyprawę curry zalej dwiema łyżkami wrzątku, wmieszaj. Jabłko i ogórki pokrój w drobną kostkę, czerwoną cebulę drobno posiekaj. Do curry dodaj jabłko, ogórki, czerwoną cebulę, sok z cytryny, majonez i gęstą śmietanę, wymieszaj dokładnie. Śledzia pokrój w paski dodaj do pozostałych składników sałatki, dopraw solą i cukrem (cukrem ewentualnie wedle uznania).
Odsaw na trzy godziny do lodówki.
500 - 600 g matyas salted in oil
1 apple
1/2 red onion
5 pickled cucumbers
1 tablespoon gluten-free curry spice
3 tablespoons thick cream
2 tablespoons gluten-free mayonnaise
juice of 1/2 lemon
salt and sugar to taste
Soak herring in cold water for at least three hours, then drain the water and dry the herring with a paper towel. Place curry spice in a bowl, pour two tablespoons of boiling water over it, and stir. Finely dice apple and cucumbers, finely chop the red onion. Add apple, cucumbers, red onion, lemon juice, mayonnaise and thick cream to the curry, and mix thoroughly. Cut the herring into strips, add to the remaining salad ingredients, season with salt and sugar (optionally sugar to taste).
Set aside in the fridge for three hours.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz