/scrolldown to English version/
3 płaskie łyżki złotego, mielonego lnu
150 ml wody
400 ml mieszanki mąk bezglutenowych
100 ml cukru
70 ml oleju słonecznikowego
70 ml mleka migdałowego
60 ml syropu klonowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki bezglutenowego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka ekstraktu wanilii
1 duże jabłko, obrane pokrojone w kostkę
kruszonka Streusel Topping
4 łyżki mąki bezglutenowej
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki bezglutenowego cynamonu
3 łyżki oleju słonecznikowego
blacha 21x22 cm
W małej miseczce dokładnie wymieszaj len z wodą. Do dużej miski wlej mleko migdałowe, olej słonecznikowy, dodaj namoczony len i syrop klonowy, dokładnie wymeszaj. Dodaj pozstałe suche składniki, ponownie wymieszaj. Na końcu dodaj ocet jabłkowy, wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłka i ponownie wymieszaj.
Składniki na kruszonkę zagnieć, aż połączą się razem.
Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z teroobiegiem.
3 level tablespoons golden ground flax
150 ml water
400 ml gluten-free flour mix
100 ml sugar
70 ml sunflower oil
70 ml almond milk
60 ml maple syrup
1 tablespoon apple cider vinegar
1 tablespoon baking soda
1/2 teaspoon gluten-free baking powder
1/2 teaspoon gluten-free cinnamon
1/2 teaspoon ground ginger
1 tablespoon vanilla extract
1 large apple, peeled and diced
Streusel Topping Crumbles
4 tablespoons gluten-free flour
2 tablespoons sugar
1/2 teaspoon gluten-free cinnamon
3 tablespoons sunflower oil
21x22 cm baking tray
In a small bowl, thoroughly mix the flax and water. Pour almond milk, sunflower oil, soaked flax and maple syrup into a large bowl, mix thoroughly. Add remaining dry ingredients, mix again. Finally, add apple cider vinegar, mix. Add chopped apples and mix again. Knead crumble ingredients until combined. Bake for 25 minutes in an oven preheated to 170 degrees Celsius with air flow.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz