Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

piątek, 25 października 2024

Sałatka z bakłażana po gruzińsku. Georgian eggplant salad.

 


/scroll down to English version/

2 duże bakłażany
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku, przeciśniety przez praskę
1 1/2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżecza słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka masła
sól i pieprz d smaku

1 duży dojrzały granat
2 garście grubo posiekanych orzechów włoskich
świeża kolendra

Bakłażny umyj, pokrój w dużą kostkę, posyp solą i odstaw na pół godziny.. Odsącz powstały sok, osusz papierowym ręcznikiem.
Cbulę pokrój w drona kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, podsmaż cebulę aż będzie złocista. Dodaj czosnek, kmin, słodką paprykę i smaż minutę Dodaj bakłażany do patelni i smaż około 10 minut, aż będa miękkie i lekko zarumienione. Dodaj sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
Przed podaniem dodaj granat, orzechy włoskie i kolendrę, delikatnie wymieszaj.

2 large eggplants
1/2 red onion
2 cloves garlic, pressed
1 1/2 teaspoons ground cumin
1 teaspoon sweet paprika
2 tablespoons oil
1 teaspoon butter salt and pepper to taste
1 large ripe pomegranate
2 handfuls coarsely chopped walnuts
fresh coriander

Wash eggplants, cut into large cubes, sprinkle with salt and set aside for half an hour. Drain juice, pat dry with paper towels. Dice onion. Heat oil and butter in a frying pan, fry the onion until golden. Add garlic, cumin, sweet paprika and fry for a minute. Add the eggplants to the pan and fry for about 10 minutes, until soft and lightly browned. Add lemon juice and season with salt and pepper.
Before serving, add pomegranate, walnuts and cilantro, mix gently.


Brak komentarzy: