Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 28 września 2014

Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym, ananasem i kaszą jaglaną. Chicken, celery, pineapple and millet salad.


/scroll down to the English version/
To moje drugie podejście do tej sałatki. Pierwszy raz zrobiłam ją z ryżem, tym razem z kaszą jaglaną. Bardziej mi smakuje z kaszą jaglaną.

Dla 4 osób.
500 g piersi kurczaka
4 łyżki sosu Worcestershire, w oryginale Worcester, niestety nie znalazłam bez glutenu
1 łyżeczka przyprawy przyprawy kebab - gyros, bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, jeżeli lubisz bardzo pikantne potrawy dodaj więcej
3 łyżki oleju
6 łodyg selera naciowego
7 plastrów ananasa z puszki
75 g kaszy jaglanej lub komosy ryżowej
80 g orzechów włoskich
150 g jogurtu greckiego
1/3 łyżeczki suszonego koperku
3/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
pieprz do smaku 
oliwa do smażenia

Oliwę połącz z sosem Worcestershire i przyprawą kebab - gyros. Kurczaka pokrój na duże kawałki, obtocz w przygotowanej oliwie z ziołami. Odstaw na godzinę do lodówki. Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, około 2 - 3 minut. Gotuj w wodzie 10 minut (2 i 1/2 porcji wody na 1 porcję kaszy jaglanej), 2 minuty przed końcem gotowania dodaj dwie szczypty soli. Odcedź kaszę jaglaną. Orzechy włoskie podziel na kawałki i upraż na patelni. Połącz jogurt z suszonym koperkiem i natką pietruszki, dodaj sok z cytryny i wymieszaj, dopraw pieprzem. Selera pokrój w plasterki, ananasa pokrój na kawałki. Kurczaka usmaż na oliwie na złoto brązowy kolor, około 4 minut. Połącz kaszę jaglaną, usmażonego kurczaka, seler, uprażone orzechy i ananasa. Dodaj sos jogurtowy i dokładnie wszystko wymieszaj. Podawaj po 2 godzinach, gdy smaki się połączą. Najsmaczniejsza jest następnego dnia.

Przyprawa kebab - gyros zawiera paprykę, czosnek, cukier, kolendrę, gorczcę, majeranek, rozmaryn, jałowiec, cebulę, sól, chilli, kurkumę, ziele angielskie, goździki.


Porada: Linki - jak gotować kaszę jaglaną:

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana - jak ją gotować i z czym jeść?

Gotujemy kaszę jaglaną  

For 4 people.
500 g chicken breast
4 tablespoons Worcestershire sauce, in the original was Worcester, unfortunately I did not find gluten free
1 teaspoon
kebab - gyros spice of Pryzmat company, it doesn't contain monosodium glutamate, if you like spicy food add more
3 tablespoon oil
6 stalks of celery
7 slices of canned pineapple
75 g millet or
quinoa
80 g walnuts
150 g Greek yogurt
1/3 teaspoon dried dill
3/4 teaspoon dried parsley
1 tablespoon lemon or lime juice
pepper to taste
oil for frying


Connect olive with Worcestershire sauce and kebab - gyros seasoning. Cut chicken into large pieces, coat with prepared olive oil with herbs. Let stand for an hour in the fridge. Roast millet on a dry frying pan, about 2 - 3 minutes. Boil in water 10 minutes (2 and 1/2 partions water to 1 portion millet), 2 minutes before end of cooking, add two pinches of salt. Drain the millet. Split (break) walnuts into pieces and roast in a pan. Combine yogurt with dried dill and parsley, add the lemon juice and mix well, season with pepper. Cut celery into slices, cut pineapple into pieces. Fry chicken in olive to gold brown color, about 4 minutes. Combine millet, fried chicken, celery, roasted (parched) nuts and pineapple. Add yogurt sauce and mix everything thoroughly. Serve after 2 hours, the flavors are blended (mixed). The next day is the tastiest.

Kebab - gyros spice of Pryzmat company contains paprika, garlic, sugar, coriander, gorczca, marjoram, rosemary, juniper, onion, salt, chilli, turmeric, allspice, cloves.


Brak komentarzy: