/scroll down to English version/
500 g śledzi solonych w oliwie
2 małe cebule
10 mini ogórków konserwowych
120 g marynowanych grzybków, użyłam maślaki
150 ml ketchupu
50 ml wody
1 łyżka octu 10%
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
pieprz do smaku
Śledzie mocz w zimnej wodzie dwie - trzy godziny, można wymienić wodę po półtorej godziny. Wymoczone śledzie osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na średniej wielkości kawałki.
Cebule pokrój w piórka i zeszkilj na oliwie. Grzybki i ogórki konserwowe pokrój na małe kawałki. Ketchup wymieszaj z wodą, octem, oliwą i cukrem. dodaj ziele angielskie, liscie laurowe i słodką paprykę, dopraw pieprzem do smaku. Podgrzej około 10 minut na małym ogniu, odstaw do ostygnięcia.
Śledzia wymeszaj z cebulką, ogórkami konserowymi i grzybkami, zalej zalewą z ketchupem, wymieszaj. Odstaw na klika godzin by smaki się przegryzły.
500 g oil-salted herring
2 small onions
10 mini pickled cucumbers
120 g pickled mushrooms (I used butter mushrooms)
150 ml ketchup
50 ml water
1 tablespoon 10% vinegar
2 tablespoons oil
2 teaspoons sugar
4 allspice
2 bay leaves
1/2 teaspoon sweet paprika pepper to taste
Soak herrings in cold water for two to three hours, changing the water after an hour and a half. Dry the soaked herrings with a paper towel and cut into medium-sized pieces.
Cut onions into thin strips and sauté in oil. Chop mushrooms and pickled cucumbers into small pieces. Mix ketchup with water, vinegar, oil, and sugar. Add allspice berries, bay leaves and sweet paprika, and season with pepper to taste. Simmer for about 10 minutes over low heat, then set aside to cool.
Combine the herring with onion, pickles, and mushrooms, pour in the ketchup-marinade, and stir. Set aside for a few hours to allow the flavors to meld.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz