Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

sobota, 15 sierpnia 2015

Moje pomysły na zupę - 30+ przepisów. My soup roundup - 30+ recipes.


Moje ulubione zupy - rosół z makaronem, pomidorowa z uszkami, grzybowa, jarzynowa z jarmużem, ekspresowa zupa warzywna, zupa duńska, chłodnik, korzenna zupa z suszonych owoców, zupa toskańska z fasolą i szpinakiem, grochówka, zupa z pieczonej papryki i pomidorów; zupa z pomidorami, cukinią, fasolą, szpinakiem (jarmużem) i ziołami oraz zupa brukselkowa z boczkiem i żurawiną.
Poniżej znajdziecie wszystkie zupy, które znalazły się na moim blogu.
Odradzam stosowanie kostek rosołowych, bo główny składnik to glutaminian sodu, vegeta też zawiera ten związek. Polecam bulion warzywny bezglutenowy w proszku Swiss Vegetable Bouillon powder firmy marigold dostępny w sklepach alma, piotr i paweł lub w sklepach internetowych, przyprawę warzywną firmy Bezgluten oraz przyprawę uniwersalną Deko Smaku firmy RUNO Sp. z o. o.
Pamiętaj, gdy gotujesz zupy, nie wrzucaj do garnka wszystkich warzyw, jeżeli chcesz zachować jak najwięcej witamin. Najpierw umieść warzywa, które gotują się dłużej - ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, fasolka szparagowa, groch, fasola, groszek oraz mięso lub olej/masło (niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach). Gotujemy 20 - 40 minut potem dopiero brokuł, brukselkę i jarmuż (wystarczy gotować 7 minut), kalafior i por, paprykę (10 minut), szpinak (3 minuty), liście kalarepy (5 minut), kalarepę i kapustę (15 minut), zielone szparagi ( 6 - 8 minut)  i białe szparagi (12 - 15 minut). Brokuł i brukselkę gotuj odkrytą, zachowają zielony kolor i ulotni się nieprzyjemny zapach. Mrożone warzywa gotujemy od 10 do 15 minut, wsypujemy zmrożone do gotującej się wody. Do zup zamiast bulwy selera stosuje seler naciowy, który mogę wykorzystać również do sałatek. Preferujesz zdrowe odżywianie to nie rób zup z zasmażką, to naprawdę nie potrzebny wypełniacz. Mięso dobrze wypłucz w wodzie przed dodaniem do garnka. Na początku gotowania musisz też zebrać tworzącą się pianę.

My favorite soup - chicken noodle soup, tomato soup with mushrooms ravioli, mushroom soup, vegetable soup with kale, express vegetable soup, soup called Danish, cold soup with beetroot, kohlrabi and radishes, spice soup with dreid fruits, Tuscan soup with beans and spinach, split peas soup with kale, roasted peppers and tomatoes soup, tomato zucchini spinach (kale) herbs bean soup and brussels sprouts soup with becon and cranberries.

Below you will find all the soups that were published on my blog.
I Advise: do not to use a spices broth mix or soups mix, because they contain taste enhancer - monosodium glutamate. I would recommend gluten-free vegetable broth powder - Swiss Vegetable Bouillon Powder of Marigold Company without MSG.
Remember when you cook soup, do not put all the vegetables into the pot together, if you want to keep a lot of vitamins. First, put the vegetables that cook longer - potatoes, carrots, parsley, celery, green beans, kohlrabi, peas, beans, peas and meat or oil/butter (some vitamins dissolve in fats). Then add broccoli, brussels sprouts and kale (just cook 7 minutes), cauliflower and leek, pepper (10 minutes), spinach (3 minutes), kohlrabi leaves (5 minutes), kohlrabi and cabbage (10 minutes), green asparagus (6 - 8 minutes) and white asparagus (12 - 15 minutes). Broccoli and brussels sprouts cook uncovered, they retain/keep the green color and odor escapes. Frozen vegetables are cooked for 10 to 15 minutes. Instead of tubers celery (celeriac) I use stalks of celery, which can also be used in salads. Do you prefer a healthy diet that does not do soups with a roux, it really does not need extender. Rinse meat well in water before adding to the pot. At the beginning of cooking you can collect forming a foam.
  


Zupa z pomidorami, cukinią, fasolą, szpinakiem (jarmużem) i ziołami. 
Tomato Zucchini Spinach (Kale) Herbs Bean Soup. 
Zupa grzybowa. Mushroom soup.


Zupa jarzynowa z jarmużem. Vegetable soup with kale.
Pikantna zupa dyniowa z jabłkiem i koprem włoskim. 
Spicy pumpkin soup with apple and fennel. 
Zupa owocowa z malinami i jagodami. Fruit soup.
 


Zupa duńska. Soup called Danish. 
Ekspresowa zupa warzywna. Express vegetable soup.
Zupa szparagowa krem. Asparagus soup cream.   

Korzenna zupa z suszonych owoców. Spice soup with dreid fruits.



Zupa toskańska z fasolą i szpinakiem. 
Tuscan soup with beans and spinach.
Barszcz wigilijny. Christmas borscht.

 


Zupa kalarepowa. Kohlrabi soup.
Francuska zupa porowa z ziemniakami.
French leek soup with potatoes.
Zupa grochówka z jarmużem. Split peas soup with kale.
     

                   

    
Zupa koperkowa z rybą i kaszą.
Dill soup with fish and quinoa.
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów.
Roasted peppers and tomatoes soup.
Zupa kalafiorowa z jarmużem. Cauliflower soup with kale.

Zupa ogórkowa. Pickled cucumber soup.
Pikantna zupa marchewkowa z soczewicą.
Spicy carrot soup with lentils.


Zupa z selera naciowego i gruszki.
Soup with celery and pear.
Zupa brukselkowa z boczkiem i żurawiną.
Brussels sprouts soup with smoked bacon and cranberries.



Zupa z białych szparag i kalafiora.
Soup with white asparagus and cauliflower.
Zupa z kukurydzą i cukinią.
Soup with corn and zucchini.
Chłodnik z ogórka, awokado i jabłka.
Cold soup with cucumber, avocado and apple.

Gazpacho andaluzyjskie. Gazpacho Andaluz.



 
Zupa dyniowo-selerowa. Pumpkin celery soup.

Zupa szpinakowo-kalarepowa. Spinach kohlrabi soup.


More soups:

Zupa cukiniowa z curry i miętą. Curry zucchini soup with mint.

Zupa cukiniowa z porem i bazylią. Zucchini leek soup with basil. 

Kokosowo-pomidorowa zupa rybna. Coconut tomatoe fish soup.

Zupa meksykańska. Mexican soup.

Weselna zupa z Włoch. Italian wedding soup. Gluten-free.
 
Arabska zupa z soczewicą i jarmużem. Arabic soup with lentils and kale.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz