Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 26 listopada 2014

Dlaczego warto jeść seler naciowy? Why should we eat celery?



This article will be in Polish only, at the bottom of the article are links to a similar topic in English. Ten artykuł powstał z kompilacji tekstów/wiadomości znalezionych w Internecie.

Seler to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. Kruche łodygi o orzeźwiającym smaku są pozbawione łykowatych włókien. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo - nie tracą cennych witamin. Można dodawać je do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok.   
Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Bulwa i jasne liście mają niewiele beta-karotenu, ale już ciemnozielone łodygi naciowej odmiany znakomicie uzupełnią w naszym organizmie jego niedobory. Podobnie zresztą jak witaminy E, nazwanej witaminą młodości.  

Amerykańscy naukowcy znaleźli w nim aż 86 cennych substancji, w tym m.in.: witaminy A, E, C i z grupy B (w tym kwas foliowy i witaminę PP) oraz składniki mineralne: fosfor, wapń, potas, cynk, nieco magnezu i żelaza. A także ważne substancje czynne, m.in. flawonoidy, które mają lecznicze działanie. Flawonoidy mają silne działanie przeciwzapalne, antyutleniające, rozkurczające i moczopędne. Niemieccy i chińscy naukowcy potwierdzili, że olejek aromatyczny z selera naciowego posiada właściwości wpływające uspokajająco na centralny system nerwowy. Kolejne badania dowiodły, że olej z nasion selera jest pożyteczny w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi.
 
Poza tym seler naciowy, jak większość warzyw, jest niskokaloryczny – 100 g tego warzywa dostarcza tylko 17 kcal.  

Seler odtruwa, pomaga leczyć stawy. Dziś wiemy, że dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu. Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który niewydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle). Dlatego jedzenie selera w każdej postaci oraz picie soku i esencjonalnego wywaru może przynieść ulgę obolałym stawom.  

Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku, co jest przyczyną powstawania kamieni. Ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych.  

Seler jest dobry na nadciśnienie. Może obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Seler zawiera 3-n-butylphthaline (3NB), związek, który jest odpowiedzialny za obniżenie ciśnienia krwi. W badaniu na zwierzętach przeprowadzonych w National University of Singapore, niewielka ilość tego związku obniżyła ciśnienie krwi o 12-14 procent i cholesterolu o 7 procent.
Napar z nasion selera znakomicie obniża ciśnienie tętnicze i koi system nerwowy. Nie wolno jednak do tego celu stosować nasion przeznaczonych do uprawy, kupowanych w sklepach ogrodniczych. Mogą być spryskiwane ochronnymi środkami chemicznymi. W celach terapeutycznych stosujemy tylko nasiona kupione w sklepach ze zdrową żywnością.  

Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami.  

Seler zawiera związek o nazwie luteolina, który ogranicza związany z wiekiem stan zapalny mózgu oraz będące jego skutkiem deficyty pamięciowe. To z kolei może przeciwdziałać czynnikom ryzyka choroby Alzheimera. Łodygi selera są bogatym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju mózgu płodu podczas najwcześniejszych etapów ciąży.  

Seler naciowy zawiera około 15% zalecanego dziennego spożycia witaminy A. W połączeniu z beta-karotenem, witamina A jest uważana za świetny przeciwutleniacz. Sama witamina A może pozytywnie działać na zachowanie zdrowego wzroku i zdrowej skóry.
 
Seler naciowy, a dokładnie jego sok, zalecany jest w dietach oczyszczających i odchudzających – to dlatego, że jest niskokaloryczny i oczyszcza organizm z nagromadzonych w nim toksyn. Zarówno seler korzeniowy, jak i naciowy mają niewiele kalorii, jednak jeśli chodzi o indeks glikemiczny zależy on od tego, czy seler jest spożywany surowy czy gotowany. Surowy seler korzeniowy ma indeks 35, ale gotowany aż 85, osoby odchudzające się powinny zatem jeść seler surowy. Podobnie jest z selerem naciowym, surowy ma indeks glikemiczny 15 - najlepiej jeść go w formie świeżych sałatek albo po prostu jako przekąskę.  

Sok z selera naciowego i jabłek to eliksir młodości. Sok z selera naciowego, połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek, daje napój, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka takiego "eliksiru", wypita na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami. 


Jaki seler kupować?


Seler powinien być świeży i dobrze przechowywany. Naciowy możemy trzymać w lodówce do tygodnia. Nie należy go wcześniej myć, tylko  owinąć w plastikową torbę. W obu odmianach łodygi powinny być jędrne, nieuszkodzone i dające się łatwo łamać. Miękka nać świadczy o tym, że termin spożycia minął. Miąższ selera korzeniowego powinien być jędrny, bez pustych przestrzeni i rdzawych plam. 

Jak spożywać seler?

Najlepiej spożywać go na surowo nie traci wtedy cennych witamin. Można dodawać je do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok. Dzięki zawartości olejków eterycznych pobudza apetyt, więc doskonale sprawdza się jako przystawka.
 

Miąższ selera ma tendencję do sinienia. Dlatego przyrządzając surówkę lub sałatkę, najpierw kroimy warzywo na części, a dopiero później obieramy, dokładnie myjemy i kropimy sokiem z cytryny.

Zastępuje sól. Jest uważany za słone warzywo, a jego dodatek np. do zup lub soków z warzyw sprawia, że zyskują one bardziej wyrazisty smak.

UWAGA! Zawarte w selerze substancje czynne (tzw. furanokumaryny) mogą powodować reakcje alergiczne.


A oto moje propozycje dań z selerem naciowym: (klikając na tytuł dania przejdziesz do przepisu)








Sałatka z orzechami włoskimi i czerwonym winogronem.

Sałatka krabowa z ananasem, selerem naciowym i ciecierzycą.

Łagodne curry z kalafiorem, ciecierzycą i szpinakiem.
 
Surówka z marchwi, selera naciowego i ananasa.

Zupa selerowa z gruszką.

Dewolaje. Sałatka Waldorf.

Racuchy z selerem naciowym i jabłkiem.

Zupa dyniowo-selerowa.

Zdrowe smoothie przeciw rakowi.

 



Propozycje dań z selerem naciowym innych blogerów:

Related topic (theme) in English:

 

  5 Reasons to Eat More Celery.
Health Benefits of Celery.
11 super health benefits in just 1 celery stalk.
Celery Health Benefits


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz