Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
czwartek, 11 czerwca 2015
Karkówka z pomidorowo jabłkową salsą. Pork neck with tomato apple salsa.
450 g karkówki wieprzowej
1 łyżka marynaty pikantnej, bez soli bez glutaminianu sodu bez konserwantów, firmy Kotanyi (pieprz,czosnek, cebula, ziele angielskie, gorczyca, rozmaryn, tymianek, lubczyk, pieprz cayenne)
4 łyżki oliwy
Salsa pomidorowo jabłkowa
2 duże pomidory 500 g
1 - 1+1/2 jabłka, zależy od wielkości
1/2 papryki chilli, dodaj, jeżeli lubisz pikantne potrawy
10 gałązek kolendry, posiekana
1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w kostkę
1 + 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
odrobina mielonego kminu (możesz pominąć)
pieprz
Marynatę połącz z oliwą, posmaruj marynatą mięso i odstaw na trzy godziny do lodówki.
Pomidory i jabłko umyj, pokrój w dużą kostkę. Paprykę chilli przekrój na pół, usuń gniazda, drobno posiekaj. Połącz wszystkie składniki salsy, dopraw pieprzem oraz kminkiem. Odstaw na co najmniej 60 minut.
Mięso usmaż na grillowej patelni, po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu, potem duś na małym ogniu około 20 minut, podlewaj niewielką ilością wody. Usmażone mięso podawaj z salsą.
Polecam salsę Pico de Gallo, salsę z mango i ogórka, salsę z brzoskwini i śliwki, salsę z mango i melona.
Moje ulubione to Pico de Gallo i salsa z brzoskwini i śliwki.
I suggest: Pico de Gallo, mango cucumber salsa, peach plum salsa, mango melon salsa.
450 g of pork neck
1 tablespoon of spicy marinade, without salt without MSG without preservatives, Kotanyi company (pepper, garlic, onion, allspice, mustard, rosemary, thyme, lovage, cayenne pepper)
4 tablespoons of oil
Tomatoe apple salsa
2 large tomatoes 500g
1 - 1+1/2 apples, depending on the size
1/2 chilli pepper, add if you like very spicy food
10 sprigs of cilantro, chopped
1/2 red onion, diced
1 + 1/2 tablespoons of chopped chives
3 tablespoons of fresh lime juice
1 clove garlic, pressed
a little bit of ground cumin (you can skip)
pepper
Combine marinade with oil, brush the meat with the marinade and let stand for three hours in the fridge.
Wash the tomatoes and apple, cut into large cubes. Section chilli peppers in half, remove the seeds, finely chop. Combine all salsa ingredients and season with pepper and cumin. Let stand for at least 60 minutes.
Fry meat on a grill pan, 2 minutes on each side over high heat, then simmer over low heat about 20 minutes, from time to time pour a small amount of water. Serve the fried meat with the salsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz