Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
sobota, 13 czerwca 2015
Amarantusowo jogurtowe placki z truskawkami. Amaranth yogurt pancakes with strawberries.
Dla 2 osób. 8 placków. koszt 14 zł.
220 g jogurtu greckiego
2 jajka
2 łyżki oliwy
120 ml wody mineralnej gazowanej lub więcej
1 szklanka bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
1/2 szklanki mąki ryżowej*
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
3/4 łyżki proszku do pieczenia, bezglutenowy*
3 łyżki cukru
szczypta soli
oliwa do smażenia
truskawki
cukier puder do posypania
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
W misce roztrzep jogurt, jajka i oliwę. Dodaj mąkę, amarantus, proszek do pieczenia, cukier i sól, wymieszaj. Dodaj wodę gazowaną i wszystko dokładnie wymieszaj na gładkie ciasto. Piecz placki na oliwie, 4 łyżki ciasta na jeden placek. Gdy placek będzie podpieczony z jednej strony umieść truskawki w placku i odwróć placek by upiec z drugiej strony.
For 2 people. 8 pancakes.
220 g of Greek yoghurt
2 eggs
2 tablespoons of oil
120 ml or more of sparkling mineral water
1 glass gluten-free wheat starch or corn starch*
1/2 glass of rice flour*
1 glass of expanded amaranth
3/4 tablespoons of gluten-free baking powder*
3 tablespoons of sugar
pinch of salt
oil for frying
strawberries
icing sugar for sprinkling
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
In the bowl, beat yogurt, eggs and olive oil. Add the gluten-free flour, amaranth, baking powder, sugar and salt, mix well. Add sparkling water and mix everything thoroughly to a smooth dough. Bake pancakes in olive oil, 4 tablespoons of the dough on a cake. When the cake is baked on the one hand, place the strawberries in the pancake and invert (upend/upturn) the pancake to bake the other side.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz