Strony
▼
My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie
▼
czwartek, 10 grudnia 2015
Talerz obfitości. Plate of abundance.
Dzisiaj bogactwo witamin i substancji potrzebnych naszemu organizmowi. Taki bogaty talerz - mam na myśli sałatkę - podawana jest u nie na obiad dwa razy w tygodniu. A pozostałe dni to kawałek mięsa lub ryby i warzywo oraz zupy warzywne (z zawartością odrobiny tłuszczu, bo niektóre witaminy potrzebują go).
2 - 3 porcje
1 dojrzałe awokado /scroll down to the English version/
2 duże buraki, upieczone
1 duże kaki, persymona lub czerwony grejpfrut
150 g tofu
2 garście migdałów i orzechów laskowych
1 główka sałaty lodowej
dressing
sok z połowy pomarańczy
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ostrej musztardy bezglutenowej
pieprz do smaku
alergeny: gorczyca
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i wymieszaj. Sałatę lodową poszarp na kawałki, przełóż na talerz. Buraki, awokado, kaki i tofu pokrój w kostkę. Wszystkie składniki sałatki połóż na sałacie. Polej sałatkę dressingiem.
Jeżeli zamiast kaki przygotujesz sałatkę z grejpfrutem, obierz go i podziel na cząstki.
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść awokado zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2014/09/dlaczego-warto-jesc-awokado-why-should.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść buraczki zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2014/10/dlaczego-warto-jesc-czerwone-buraki-why.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść kaki zajrzyj tutaj: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/owoc-kaki-czyli-persymona-zabija-komorki-rakowe_38540.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść orzechy zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2014/12/dlaczego-warto-jesc-migday-i-inne.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść zielone warzywa liściaste zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2015/01/dlaczego-powinnismy-jesc-zielone.html
jeżeli nie wiesz jeszcze dlaczego warto jeść grejpfrut zajrzyj tutaj: http://margaretglutenfree.blogspot.com/2014/11/dlaczego-warto-jesc-grejpfrut-why.html
2 - 3 servings
1 ripe avocado
2 large beets, baked
1 large persimmon and red grapefruit
150 grams of tofu
2 handfuls of almonds and hazelnuts
1 head of iceberg lettuce
dressing
juice of half an orange
2 tablespoons of oil
1 teaspoon of hot gluten-free mustard
pepper to taste
allergens: mustard
Combine all dressing ingredients together and mix well. Shred iceberg lettuce into pieces, put on a plate. Cut beets, avocado, kaki and tofu into cubes. Put all the ingredients salad on lettuce. Pour salad dressing.
If you prepare a salad with grapefruit, peel and divide it into segments.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz