Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

środa, 3 czerwca 2015

Jadłospis Tydzień 3 - dieta bogata w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Weekly menu 3 - a diet rich in iron, vitamin B12 and folic acid.

TYDZIEŃ TRZECI. Etykieta wpisu: jadłospis 2.
Na śniadanie i kolację proponuje kanapki z wędliną, cienko krojonym serem żółtym i kiełkami. Zaś latem do kanapek można dodawać warzywę i sałatę. W ciągu dnia proponuje wypić szklankę soku warzywnego bez dodatku cukru (fortuna): wielowarzywny, pomidorowy lub marchwiowy; zjeść jabłko lub pomarańczę. Link: Moje kanapki. Radzę spożywać owoce cytrusowe z umiarem, bo pryskane są dużą ilością środków chemicznych.
Zachęcam by zrobić do kanapek paprykarz (link tutaj) lub pesto brokułowe (link tutaj) oraz pesto kalarepowo - bazyliowe (link tutaj)


Poniedziałek:  sałatka z burakami, soczewicą i serem greckim 
Monday: salad with beets, lentils and Greek cheese

 








Składniki: 2 duże czerwone buraki (300 g), 2 łyżki oleju, 3/4 szklanka suchej nieugotowanej soczewicy, 40 g sera sałatkowego typu greckiego lub feta, ½ czerwonej cebuli pokrojona w piórka, pęczek szczypiorku posiekany, pół pęczka natki pietruszki (5 - 6 gałązek) posiekana. Sos: 4 łyżki oliwy, 1 ½ łyżki octu winnego lub soku z cytryny, 2 łyżeczki musztardy Dijon bezglutenowa, 3 – 4 łyżeczki miodu, ząbek czosnku, pieprz. 

Wykonanie: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki, jednolity sos. Buraki umieść w brytfannie, skrop olejem i owiń folią. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia buraków ugotuj soczewicę w osolonej wodzie, około 20 minut. Przecedź i przepłucz zimną wodą. Dodaj do soczewicy sos i dokładnie wymieszaj. Upieczone buraki pokrój w ćwiartki, dodaj do nich soczewicę, natkę pietruszki i szczypiorek, ponownie wymieszaj. Posyp pokruszonym serem. Podawaj od razu. Zamiast pieczonych buraków można użyć gotowane, bez dodatków dostępne w lidl.

Wtorek: wątróbka z sałatką z selera i pomarańczy
Tuesday: liver with celery orange salad
 












 
Składniki: 500 g wątróbki drobiowej pokrojonej w kawałki, 1 mała cebula pokrojona w paski, oliwa do smażenia, sól. Sałatka: 4 łodygi selera naciowego, 2 pomarańcze, 60 g miksu sałat, 1/4 szklanki słonecznika, 150 g jogurtu naturalnego, sól, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: Wątróbkę umyj, wysusz ręcznikiem papierowym, pokrój na większe kawałki. Smaż na oleju, na średnim ogniu około 20 minut. 5 minut przed końcem smażenia, dodaj cebulkę i  posól wątróbkę. Wątróbkę należy solić wtedy gdy jest już usmażona by nie stwardniała. Sałatka: Słonecznik upraż. Seler umyj, pokrój w krążki. Pomarańcze obierz i pokrój na kawałki. W misce umieść sałatę, seler naciowy, pomarańcze i słonecznik, wymieszaj. Dodaj jogurt naturalny, dopraw solą i pieprzem, ponownie delikatnie wymieszaj.

Środa: ryba w stylu orientalnym z sałatką z jabłka i jarmużu 
Wednesday: oriental-style fish with apples and kale salad

 



 
Składniki: 500 - 600 g ryby filet, sok z 1/2 cytryny, pieprz i sól do smaku, oliwa do smażenia. Marynata: 4 łyżki oliwy, 3 łyżki ziaren sezamu, 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego, 1 łyżka octu ryżowego lub 1/2 łyżeczki białego octu winnego, 1 łyżeczka sosu rybnego, 1 łyżeczka świeżego startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki kurkumy. Sałatka: 60 g liści jarmużu, 1 i 1/2 jabłka pokrojone w ćwiartki, 1/3 czerwonej cebuli pokrojona w piórka. Sos do sałatki: 4 łyżeczki majonezu bezglutenowego, 1 łyżeczka musztardy dijon bezglutenowa, 2 łyżeczki jogurtu greckiego lub naturalnego, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie:  Wszystkie składniki marynaty połączyć.  Rybę obtocz w marynacie i zostaw na 15 minut. Rybę piecz w naczyniu do zapiekania 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj skropioną sokiem z limonki.Sałatka: Jarmuż, jabłka i cebulę wymieszaj z sosem majonezowo - musztardowym. 

Czwartek: zupa jarzynowa z jarmużem / Thursday: vegetable soup with kale






 






Składniki: 250 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 170 g żółtej fasoli szparagowej, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 pietruszki, 1/2 małego pora, kawałek selera, 40 g jarmużu (2 garście) liście podzielone na cząstki, 800 ml wody, 1 łyżka bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku, sól, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: Warzywa umyj i obierz. Por pokrój w plasterki, fasolkę szparagową pokrój na kawałki o długości 4 cm. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój w kostkę. Mięso umyj i pokrój na kawałki. Umieść mięso i warzywa w dużym garnku, dodaj bulion w proszku i zalej wodą. Gotuj aż warzywa będą miękkie około 30 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj jarmuż, dopraw solą i pieprzem.

Piątek: racuchy  z selerem naciowym i jabłkiem
Friday: yeast pancakes with celery and apple












Składniki na 10 placków: 2 jajka, 200 ml letniej wody 220 g jogurtu greckiego, 15 - 20 g świeżych drożdży, 100 g mąki ekstra uniwersalny koncentrat maki bezglutenowej, 100g skrobi kukurydzianej, 80 - 90 g mąki ryżowej, 2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 1 jabłko, 2 + 1/2  - 3 łodygi selera naciowego; oliwa do smażenia, kwaśna śmietana, cukier puder.

Wykonanie: Drożdże pokrusz, dodaj cukier, dwie łyżki mąki i 50ml wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia drożdży. Seler i jabłko umyj, obierz na dużych oczkach. Do wyrośniętych drożdży dodaj pozostałą ilość wody, jajka, mąkę, sól i jogurt, dokładnie wymieszaj ciasto. Dodaj seler i jabłko, ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na pół godziny. Piecz placki na oliwie, około 3 minut jeden placek. Podawaj z kwaśną śmietaną posypane cukrem pudrem. Możez zrobić tradycyjne racuchy - przepis: Racuchy. Yeast pancakes with blackberry, apple mousse and sour cream


Sobota: fritatta z szpinakiem i pomidorami
Saturday: frittata with spinach and tomato














Składniki: 5 jajek, 3 łyżki jogurtu greckiego, 100 g świeżego szpinaku, 6 - 7 pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 2 łyżki oliwy, 1- 2 szczypty soli, świeżo zmielony pieprz do smaku.

Wykonanie:  Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż około 2 minuty. Dodaj szpinak i trzy łyżki wody, duś 2- 3 minuty. Jajka wbij do miski, dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Do roztrzepanych jajek dodaj podsmażony szpinak, wymieszaj. Przelej masę jajeczną do formy. Na wierzchu połóż połówki pomidora. Piecz frittatę przez 15 - 18 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza, z termoobiegiem.     


Niedziela: gołąbki w sosie pomidorowym z lekkostrawną sałatką
Sunday: meat-stuffed cabbage with tomato sauce and light salad









 

Składniki: 250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 90 g nieugotowanego ryżu (lub 130 g nieugotowanej kaszy jaglanej), 1/2 cebuli, kapusta lub sałata masłowa, 1 łyżka oliwy, 1 puszka pomidorów (400 g), 1 duży ząbek czosnku rozgnieciony, sól, pieprz do smaku, oliwa do smażenia. Sałatka: 2 - 3 garście miksu sałat, 1 duże jabłko pokrojone w kostkę, 6 - 7 suszonych moreli pokrojonych w paski, 1 + 1/2 łodygi selera naciowego pokrojony w paski.

Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki połącz i wymieszaj. Gołąbki: Liście kapusty sparz gorącą wodą. Ugotuj ryż (kaszę jaglaną) w wodzie z szczyptą soli. Odcedź, zostaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie aż się zeszkli. Połącz mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podziel masę na cztery części. Uformuj z masy kule. Owiń w liście kapusty. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj zmiksowane pomidory, czosnek i gołąbki,  piecz wszystko pod przykryciem około 15 - 20 minut na średnim ogniu. Sos pomidorowy dopraw solą i pieprzem. Podawaj gołąbki z sałatką.   

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz