TYDZIEŃ TRZECI. Etykieta wpisu: jadłospis 2.
Na śniadanie i kolację proponuje kanapki z wędliną, cienko krojonym
serem żółtym i kiełkami. Zaś latem do
kanapek można dodawać warzywę i sałatę. W ciągu dnia
proponuje wypić szklankę soku warzywnego bez dodatku cukru (fortuna):
wielowarzywny, pomidorowy lub marchwiowy; zjeść jabłko lub pomarańczę. Link: Moje kanapki. Radzę spożywać owoce cytrusowe z umiarem, bo pryskane są dużą ilością środków chemicznych.
Zachęcam by zrobić do kanapek paprykarz (link tutaj) lub pesto brokułowe (link tutaj) oraz pesto kalarepowo - bazyliowe (link tutaj).
Poniedziałek: sałatka z burakami, soczewicą i serem greckim
Monday: salad with beets, lentils and Greek cheese
Składniki:
2 duże czerwone buraki (300 g), 2 łyżki oleju, 3/4 szklanka suchej
nieugotowanej soczewicy, 40 g sera sałatkowego typu greckiego lub feta, ½
czerwonej cebuli pokrojona w piórka, pęczek szczypiorku posiekany, pół
pęczka natki pietruszki (5 - 6 gałązek) posiekana. Sos: 4 łyżki oliwy, 1
½ łyżki octu winnego lub soku z cytryny, 2 łyżeczki musztardy Dijon
bezglutenowa, 3 – 4 łyżeczki miodu, ząbek czosnku, pieprz.
Wykonanie:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki,
jednolity sos. Buraki
umieść w brytfannie, skrop olejem i owiń folią. Piecz przez 45 minut w
piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia buraków
ugotuj soczewicę w osolonej wodzie, około 20 minut. Przecedź i przepłucz
zimną wodą. Dodaj do soczewicy sos i dokładnie wymieszaj. Upieczone
buraki pokrój w ćwiartki, dodaj do nich soczewicę, natkę pietruszki i
szczypiorek, ponownie wymieszaj. Posyp pokruszonym serem. Podawaj od
razu. Zamiast pieczonych buraków można użyć gotowane, bez dodatków
dostępne w lidl.
Wtorek: wątróbka z sałatką z selera i pomarańczy
Tuesday: liver with celery orange salad
Składniki: 500 g wątróbki drobiowej pokrojonej w kawałki, 1 mała cebula pokrojona w
paski, oliwa do smażenia, sól. Sałatka: 4 łodygi selera naciowego, 2
pomarańcze, 60 g miksu sałat, 1/4 szklanki słonecznika, 150 g jogurtu
naturalnego, sól, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie: Wątróbkę
umyj, wysusz ręcznikiem papierowym, pokrój na większe kawałki. Smaż na
oleju, na średnim ogniu około 20 minut. 5 minut przed końcem smażenia,
dodaj cebulkę i posól wątróbkę. Wątróbkę należy solić wtedy gdy jest
już usmażona by nie stwardniała. Sałatka: Słonecznik
upraż. Seler umyj, pokrój w krążki. Pomarańcze obierz i pokrój na
kawałki. W misce umieść sałatę, seler naciowy, pomarańcze i słonecznik,
wymieszaj. Dodaj jogurt naturalny, dopraw solą i pieprzem, ponownie
delikatnie wymieszaj.
Środa: ryba w stylu orientalnym z sałatką z jabłka i jarmużu
Wednesday: oriental-style fish with apples and kale salad
Składniki:
500 - 600 g ryby filet, sok z 1/2 cytryny, pieprz i sól do smaku, oliwa
do smażenia. Marynata: 4 łyżki oliwy, 3 łyżki ziaren sezamu, 2 łyżki
sosu sojowego bezglutenowego, 1 łyżka octu ryżowego lub 1/2 łyżeczki
białego octu winnego, 1 łyżeczka sosu rybnego, 1 łyżeczka świeżego
startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka suszonego
tymianku, 1/2 łyżeczki kurkumy. Sałatka: 60 g liści jarmużu, 1 i 1/2
jabłka pokrojone w ćwiartki, 1/3 czerwonej cebuli pokrojona w piórka.
Sos do sałatki: 4 łyżeczki majonezu bezglutenowego, 1 łyżeczka musztardy
dijon bezglutenowa, 2 łyżeczki jogurtu greckiego lub naturalnego, 1
łyżeczka cukru.
Wykonanie:
Wszystkie
składniki marynaty połączyć. Rybę obtocz w marynacie i zostaw na 15
minut. Rybę piecz w naczyniu do zapiekania 12 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj skropioną sokiem z
limonki.Sałatka: Jarmuż, jabłka i cebulę wymieszaj z sosem majonezowo -
musztardowym.
Czwartek: zupa jarzynowa z jarmużem / Thursday: vegetable soup with kale
Składniki:
250 g mięsa wieprzowego lub wołowego, 170 g żółtej fasoli szparagowej, 2 ziemniaki, 2
marchewki, 1 pietruszki, 1/2 małego pora, kawałek selera, 40 g jarmużu
(2 garście) liście podzielone na cząstki, 800 ml wody, 1 łyżka bulionu
warzywnego bezglutenowego w proszku, sól, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie: Warzywa
umyj i obierz. Por pokrój w plasterki, fasolkę szparagową pokrój na
kawałki o długości 4 cm. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokrój w
kostkę. Mięso umyj i pokrój na kawałki. Umieść mięso i warzywa w dużym
garnku, dodaj bulion w proszku i zalej wodą. Gotuj aż warzywa będą
miękkie około 30 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj jarmuż,
dopraw solą i pieprzem.
Piątek: racuchy z selerem naciowym i jabłkiem
Friday: yeast pancakes with celery and apple
Składniki
na 10 placków: 2 jajka, 200 ml letniej wody 220 g jogurtu greckiego, 15
- 20 g świeżych drożdży, 100 g mąki ekstra uniwersalny koncentrat maki
bezglutenowej, 100g skrobi kukurydzianej, 80 - 90 g mąki ryżowej, 2
łyżeczki cukru, szczypta soli, 1 jabłko, 2 + 1/2 - 3 łodygi selera
naciowego;
oliwa do smażenia, kwaśna śmietana, cukier puder.
Wykonanie:
Drożdże
pokrusz, dodaj cukier, dwie łyżki mąki i 50ml wody, dokładnie wymieszaj
i odstaw do wyrośnięcia drożdży. Seler i jabłko umyj, obierz na dużych
oczkach. Do wyrośniętych drożdży dodaj pozostałą ilość wody, jajka,
mąkę, sól i jogurt, dokładnie wymieszaj ciasto. Dodaj seler i jabłko,
ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na pół godziny. Piecz placki na
oliwie, około 3 minut jeden placek. Podawaj z kwaśną śmietaną posypane
cukrem pudrem. Możez zrobić tradycyjne racuchy - przepis: Racuchy. Yeast pancakes with blackberry, apple mousse and sour cream.
Sobota: fritatta z szpinakiem i pomidorami
Saturday: frittata with spinach and tomato
Składniki: 5 jajek, 3 łyżki jogurtu greckiego, 100 g świeżego szpinaku, 6
- 7 pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
2 łyżki oliwy, 1- 2 szczypty soli, świeżo zmielony pieprz do smaku.
Wykonanie: Na patelni
podgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż około 2 minuty. Dodaj szpinak i
trzy łyżki wody, duś 2- 3 minuty. Jajka wbij do miski, dodaj
jogurt i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Do roztrzepanych
jajek dodaj podsmażony szpinak, wymieszaj. Przelej masę jajeczną do
formy. Na wierzchu połóż połówki pomidora. Piecz frittatę przez 15 - 18 minut w
nagrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza, z termoobiegiem.
Niedziela: gołąbki w sosie pomidorowym z lekkostrawną sałatką
Sunday: meat-stuffed cabbage with tomato sauce and light salad
Składniki:
250 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 90 g nieugotowanego ryżu
(lub 130 g nieugotowanej kaszy jaglanej), 1/2 cebuli, kapusta lub sałata
masłowa, 1 łyżka oliwy, 1 puszka pomidorów (400 g), 1 duży ząbek
czosnku rozgnieciony, sól, pieprz do smaku, oliwa do smażenia. Sałatka: 2
- 3 garście miksu sałat, 1 duże jabłko pokrojone w kostkę, 6 - 7
suszonych moreli pokrojonych w paski, 1 + 1/2 łodygi selera naciowego
pokrojony w paski.
Wykonanie: Wszystkie składniki sałatki połącz i wymieszaj. Gołąbki: Liście
kapusty sparz gorącą wodą. Ugotuj ryż (kaszę jaglaną) w wodzie z szczyptą soli. Odcedź,
zostaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie
aż się zeszkli. Połącz mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę i
wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podziel masę na cztery części.
Uformuj z masy kule. Owiń w liście kapusty. Na patelni rozgrzej oliwę,
dodaj zmiksowane pomidory, czosnek i gołąbki, piecz wszystko pod
przykryciem około 15 - 20 minut na średnim ogniu. Sos pomidorowy dopraw
solą i pieprzem. Podawaj gołąbki z sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz