TYDZIEŃ DRUGI. Etykieta wpisu: jadłospis 2.
Na śniadanie i kolację proponuje kanapki z wędliną, cienko krojonym
serem żółtym i kiełkami. Zaś latem do
kanapek można dodawać warzywa i sałatę. W ciągu dnia
proponuje wypić szklankę soku warzywnego bez dodatku cukru (fortuna):
wielowarzywny, pomidorowy lub marchwiowy; zjeść jabłko lub pomarańczę. Link: Moje kanapki.
Radzę spożywać owoce cytrusowe z umiarem, bo pryskane są dużą ilością środków chemicznych.
Zachęcam by zrobić do kanapek paprykarz (link tutaj) lub pesto brokułowe (link tutaj) oraz pesto kalarepowo - bazyliowe (link tutaj).
Poniedziałek: ryba tilapia z tęczową surówką
Monday: tilapia fish with rainbow salad
Składniki:
Ryba: 350 g świeżej tilapii - filety, oliwa do smażenia, sok z cytryny,
sól i świeżo zmielony pieprz. Surówka: 1 duży ugotowany lub upieczony
burak (gotowane buraki bez dodatków dostępne w lidl), 1 + 1/2 marchewki,
2
garście szpinaku, 25 g kiełek rzodkiewki - opcjonalnie. Dressing: 2
łyżki jogurtu greckiego (możesz zastąpić oliwą), 3 łyżki oliwy, 2 łyżki
soku z cytryny, 3/4 łyżki musztardy bezglutenowej, 3/4 łyżeczki miodu, 1
ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, świeżo zmielony pieprz do
smak.
Wykonanie: Rybę
skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, odstaw na pól
godziny.Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie
wymieszaj. Marchewkę
i szpinak umyj, osusz. Szpinak pokrój na cienkie paski. Buraka i
marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Marchewkę zetrzyj na samym
końcu, by nie ściemniała. Wymieszaj marchewkę z szpinakiem, kiełkami i
burakiem. Przełóż sałatkę na talerze i skrop dressingiem. Rybę usmaż na
oliwie, około 6 minut. Dressing możesz przygotować bez jogurtu, zamiast
tego użyj więcej oliwy.
Wtorek, Środa: ekspresowa zupa warzywna
Tuesday, Wednesday: Express vegetable soup
Składniki
na dwa dni: 450 g mrożonej włoszczyzny, w słupkach (seler, por,
marchewka, pietruszka), 250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej lub
brukselki, 500 g mięsa drobiowego, użyłam kurczaka, 3 łyżki oliwy
400
g pomidorów z puszki zmiksowane, 1 łyżka przyprawy warzywnej
bezglutenowej do zup lub bezglutenowego bulionu w proszku, 600 ml wody,
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku.
Wykonanie: W
garnku umieść warzywa, mięso i oliwę, zalej wodą. Gotuj zupę 15 minut
od chwili zagotowania się wody. Po 10 minutach gotowania dodaj
zmiksowane pomidory i przyprawę warzywną lub bulion w proszku, dopraw
solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut. Mięso wyjmij z zupy, podziel
widelcem na części i ponownie włóż do garnka z zupą.
Czwartek: naleśniki z jabłkiem / Thursday: crêpe with apples
Składniki:
przepis na 5 - 6 dużych naleśników. Ciasto: 80 g mąki kukurydzianej lub
ryżowej, 220 g mąki ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej, 2
jajka, 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego, szczypta soli, 1 i 1/2
łyżeczki cukru, 50 - 100 ml wody gazowanej - pulchniejsze ciasto, olej
do smażenia. Nadzienie: 3 jabłka, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki cukru
trzcinowego, 200 ml śmietany kremówki 30 %, 1 łyżka cukru pudru.
Wykonanie: Ciasto: Do
miski wbij jajka, dodaj jogurt, mąkę, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj
na gładką jednolitą masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Ciasto
powinno być dość płynne, jeżeli jest za gęste, należy dolać wody
gazowanej. Masę odstaw na 10-30 minut. Rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
Nadzienie: Jabłka
obierz i pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem
trzcinowym. Dodanie soku z cytryny zapobiega brązowieniu jabłek. W
drugim naczyniu ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Na połówce
usmażonego naleśnika rozsmaruj łyżkę śmietany, posyp dwoma łyżkami
jabłek, złóż naleśnik na połówkę a potem jeszcze raz na pół - wyjdzie
ćwiartka. Naleśniki można posypać cukrem pudrem.
Piątek: sałatka z buraków, pomarańczy i rukoli
Friday: salad with beets, oranges and arugula
Składniki:
90 - 100 g rukoli,
2 pomarańcze, obrane (usunięta błona) i podzielone na cząstki, 3 duże
buraki, 100 g sera koziego, użyłam ser kremowy łaciaty naturalny, 1/2
czerwonej cebuli, pokrojona w krążki, 3 łyżki pestek dyni
sól,
pieprz, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka czerwonego octu winnego. Dressing: 3
łyżki oliwy, 1 + 1/2 łyżki czerwonego octu winnego lub soku cytryny, 1
łyżka miodu, pieprz do smaku.
Wykonanie: Buraki
obierz, pokrój na kawałki. Przełóż na blachę do pieczenia, skrop
mieszanką oliwy i octu winnego, dopraw solą i pieprzem, Piecz w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 30 -
40 minut aż będą miękkie. (kupiłam ugotowane buraki w Lidl, pokroiłam na
kawałki, skropiłam oliwą z octem winnym, odstawiłam na pół godziny).
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą, wymieszaj dokładnie na
gładki sos. Dopraw pieprzem. Rukolę wymieszaj z 3 - 4 łyżkami dressingu,
wmasuj dressing w rukolę. Przełóż rukolę na talerze. Ułóż buraki,
pomarańczę, ser kozi, plasterki cebuli, posyp pestkami dyni. Podawaj od
razu. Możesz użyć gotowane buraki, bez dodatków dostępne w lidl.
Sobota: pyzy, karkówka oraz sałatka z sałaty masłowej i śmietany
Saturday: yeast dumplings, pork and butterhead lettuce cream salad
Składniki: 350
– 400 gram karkówki wieprzowej pokrojona na dwa duże plastry, ½ białej
cebuli pokrojonej w piórka, 3 – 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1 ½ łyżki
mąki kukurydzianej, woda. Pyzy drożdżowe 7 – 8 sztuk: 100 g mąki
bezglutenowej naleśnikowo makaronowo pierogowe ciasto, 150 garmaż mix -
bezglutenowa mieszanka na pyzy, kopytka i kluski, 1 jajko, 4 - 5 g
świeżych drożdży, 120 ml (pół szklanki) mleka, szczypta soli, 1 – 2
łyżeczki cukru, 2 łyżki roztopionego masła. Sałatka: 1 mała główka
sałaty, 3 rzodkiewki, 200 g kwaśnej gęstej śmietany 18%, 200 g jogurtu
greckiego lub naturalnego, 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny, 2
łyżki cukru, sól, pieprz.
Wykonanie: Mięso
popieprz i posól, na patelni rozgrzej oliwę i smaż karkówkę z obu stron
na brązowy kolor, około 5 minut z każdej strony, dodaj cebulę i duś
około 2 minut. Podlej niewielka ilością wody i duś pod przykryciem.
Kilka razy dolewaj niewielkie ilości wody i duś mięso pod przykryciem
około 40 minut na małym ogniu, obracając mięso od czasu do czasu. Do
powstałego z oliwy, wody i wywaru z mięsa sosu dodaj mąkę kukurydzianą,
szybko wymieszaj by nie powstały grudki. W razie konieczności dodaj wody
by sos nie był za gęsty. Zagotuj wywar mięsny. Pyzy: Z
ciepłego mleka (pół szklanki), drożdży, niewielkiej ilości mąki i cukru
sporządź rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsyp pozostałą mąkę i
wlej resztę mleka, wbij jajko i wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Ciasto na kluski wyrabiaj ręką tak długo, aż będzie odrywać się od
brzegów miski. (Mikser z hakiem jest w tym jednak niezastąpiony). Dodaj
stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj. Miskę z masą
nakryj ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu bez przeciągów do
wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj na grubość
1 cm. Wycinaj szklanką kółka, układaj na stolnicy posypanej mąką i
pozostaw do wyrośnięcia. Gotuj kluski partiami na parze, koniecznie pod
przykryciem. Kluski gotujemy ok. 10 min, aż będą puszyste. Sałatka:
Sałatę
umyj, podziel na cząstki – poszarpane na kawałki listka. Sałatę przełóż
do dwóch małych misek, posól i popieprz, polej każdą porcję sałaty
jedną łyżeczką octu winnego i posyp łyżką cukru, wszystko wymieszaj i
odstaw na około 10 minut by sałata zmiękła. Rzodkiewkę zetrzyj na tarce
na dużych oczkach, wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. Masę jogurtowo
śmietanową rozlej do dwóch miseczek ze zmożoną sałatą, wszystko
dokładnie wymieszaj. Przed podaniem można schłodzić sałatkę – 30 minut w
lodówce.
Niedziela: kalarepki nadziewane wątróbką i jabłkiem
Sunday: tuffed kohlrabi with liver annd apple
Składniki:
4 kalarepy, 5 liści kalarepy, 1/2 dużej czerwonej papryki, 1 średniej
wielkości jabłko, 300 g wątróbki z indyka, 1 szalotka, sól i pieprz
świeżo zmielony, 1 + 1/2 łyżeczki suszonego majeranku, oliwa do
smażenia.
Wykonanie: Zagotuj
wodę z 2 szczyptami soli, dodaj kalarepy i gotuj 5 minut. Przelej zimną
wodą, odetnij twarde spody i bardzo cienko obierz kalarepki. Wydrąż
środki kalarepy. Połowę wydrążonej kalarepy pokrój w kostkę. Liście
kalarepy pokrój w paski. Paprykę i jabłko umyj, pokrój w kostkę.
Wątróbkę
umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Na patelni podgrzej dwie łyżki
oliwy, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż dwie minuty. Dodaj
wątróbkę, smaż pięć minut. Odstaw patelnię, dopraw solą i pieprzem oraz
majerankiem, uwaga: dopraw dopiero po usmażeniu by wątróbka pozostała
miękka. Na
patelni podgrzej trzy łyżki oliwy, dodaj pokrojoną w kostkę kalarepę i
smaż trzy minuty. Dodaj paprykę, liście kalarepy i jabłko, smaż dwie
minuty. Dodaj usmażoną wątróbkę i wymieszaj. Kalarepy napełnij farszem.
Wykorzystałam połowę farszu. Piecz 15 minut w nagrzanym do 180 stopni
Celsjusza piekarniku, z termoobiegiem. Podawaj nadziewane kalarepy
ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz