Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 25 stycznia 2015

Sałatka Cezar. Caesar salad.


Cezar to rodzaj popularnej sałatki, której głównymi składnikami są sałata rzymska, grzanki i parmezan.
Za twórcę sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni. 

Moja sałatka zawiera dodatkowo pomidory i ogórki.

2 porcje (scroll down to the English version)
1 duża pierś z kurczaka
80 g sałaty miks z szpinakiem, w oryginale sałata rzymska
3 pomidory rzymskie
1/2 dużego ogórka
70 g bezglutenowych grzanek, przepis tutaj
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia

Domowy Dressing Cezar z musztardą (3 - 4 porcje)
3 łyżki oliwy
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu bezglutenowego lub żółtko
1 łyżeczka musztardy bezglutenowej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku, rozgnieciony
3 łyżeczki startego sera, mieszanka serów twardych półtłustych lub starty parmezan
2/3 łyżeczki sosu Worcestershire
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj. Kurczaka dopraw solą i pieprzem i smaż na grillowej patelni na złoto-brązowy kolor, około 15 minut. Pokrój w plastry. Ogórek obierz, pokrój w plastry, pomidor pokrój w ćwiartki. Sałatę wymieszaj z ogórkiem i pomidorem. Przełóż na talerze, na wierzchu ułóż kurczaka, posyp grzankami i polej dressingiem.


2 servings
1 large chicken breast
80 g of lettuce mix with spinach, orginally
romaine lettuce
3 Roman
tomatoes
1/2 large cucumber
70 g of gluten-free croutons, recipe here
salt and freshly ground pepper
oil for frying

Homemade Caesar Dressing with mustard (3 - 4 servings)

3 tablespoons of olive oil
2 tablespoons of plain yogurt
1 tablespoon of mayonnaise gluten-free or yolk
1 teaspoon of mustard
gluten-free
2 tablespoons of lemon juice
1 teaspoon of sugar
2 cloves garlic, crushed
3
teaspoons of grated mix hard cheese or grated parmesan  
2/3 teaspoon of Worcestershire sauce
1/2 teaspoon of dried parsley
freshly ground pepper


Combine all dressing ingredients together and mix well. Season chicken with salt and pepper and fry on grill pan until golden brown, about 15 minutes. Cut the fried chicken into slices. Peel the cucumber, cut into slices, cut tomato into quarters. Mix lettuce with cucumber and tomato. Transfer to plates, place the chicken on top, sprinkle with croutons and pour dressing.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz