Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Ekspresowa zupa warzywna. Express vegetable soup.


Bywają takie dni, że nie mamy wiele czasu na przygotowanie ciepłego posiłku. Proponuje więc przepis na szybką zupę z mrożonych warzyw. Nie tracisz czasu na obieranie warzyw, czas gotowania mrożonych warzyw jest znacznie krótszy niż świeżych. 
Niska temperatura zamrażania sprawia, że składniki odżywcze, takie jak witaminy, składniki mineralne, białka i tłuszcze – tracone są w minimalnym stopniu. Proces mrożenia nie narusza struktury białek, zazwyczaj nie zmienia walorów smakowych i koloru produktów.

4 porcje
450 g mrożonej włoszczyzny, w słupkach (seler, por, marchewka, pietruszka)
250 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
500 g mięsa drobiowego, użyłam kurczaka
3 łyżki oliwy
400 g pomidorów z puszki, zmiksowane
1 łyżka przyprawy warzywnej bezglutenowej do zup lub bezglutenowego bulionu w proszku*
600 ml wody
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).    

W garnku umieść warzywa, mięso i oliwę, zalej wodą. Gotuj zupę 15 minut od chwili zagotowania się wody. Po 10 minutach gotowania dodaj zmiksowane pomidory i przyprawę warzywną lub bulion w proszku, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut. Mięso wyjmij z zupy, podziel widelcem na części i ponownie włóż do garnka z zupą.


Sometimes we do not have much time to prepare a warm meal for dinner. Therefore I propose a recipe for a quick soup with frozen vegetables. You don't waste time to peel vegetables and a cooking time of frozen vegetables is much shorter than fresh.
Low temperature of freezing makes that nutrients, such as vitamins, minerals, proteins and fats - are lost minimal. Freezing process does not affect the structure of proteins, usually it does not change the flavor and color of the product.

4 servings
450 g frozen vegetables in bars (celery, leek, carrot, parsley)
250 g frozen green beans
500 g chicken meat
3 tablespoons olive oil

400 g canned tomatoes, blended
1 tablespoon gluten-free vegetable seasoning for soups or gluten-free bouillon powder *
600 ml water
salt and freshly ground pepper to taste

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).   

In a pot place the vegetables, meat and oil, pour water. Cook the soup 15 minutes from the start of boiling water. After 10 minutes of cooking, add the blended tomatoes and
vegetable seasoning or gluten-free bouillon powder, season with salt and pepper. Cook for 5 minutes more. Remove the meat from the soup, split with a fork into parts and re-insert it into the pot with the soup.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz