Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

wtorek, 27 stycznia 2015

Bezglutenowe spaghetti carbonara. Gluten-free Carbonara Spaghetti.

 

Carbonara to włoskie danie z makaronu, boczku lub pancetty (suszony boczek pokrojony w bardzo cienkie plastry) oraz sosu na bazie jaj (żółtka), śmietany i sera, doprawione pieprzem. Pochodzi z Rzymu. Do przygotowania dania zwykle używa się makaronu spaghetti, używa się także fettuccine (długie szerokie wstążki), rigatoni (rurki), linguine (jak spaghetti, ale spłaszczony) lub bucatini (jak spaghetti, ale z dziurką w środku).

2 porcje

250 g makaronu bezglutenowego spaghetti*
80 g pancetty, użyłam bezglutenowej szynki Schwardzwalckiej
150 ml śmietany, jeżeli masz nietolerancję laktozy to proponuję użyć mleko migdałowe
50 - 100 ml wody
2 żółtka
1 szalotka
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki tartego sera, mieszanka serów twardych półtłustych lub starty parmezan
świeżo zmielony pieprz 
oliwa do smażenia

8 - 10 czarnych oliwek, pokrojone w plasterki, opcjonalnie
natka pietruszki do dekoracji
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).   
 
Makaron ugotuj w wodzie z dwiema szczyptami soli i łyżką oliwy. Szybko przelej zimną wodą i odcedź. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na tłuszczu. Całość duś około 3 minut.
W miseczce wymieszaj żółtka, 80 ml śmietany oraz ser. Pozostałą śmietanę i wodę wlej na patelnię i dodaj do niej szynkę, duś około 4 minut. Zmniejsz płomień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Jeżeli boisz się, że żółtka się zetną, to odstaw patelnię z ognia, wymieszaj i po chwili postaw z powrotem na palniku. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij patelnię z ognia. Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Dodaj oliwki i ponownie wymieszaj. Udekoruj natką pietruszki.

2 servings
250 g pasta gluten-free spaghetti *
80 g pancetta, I used gluten-free Schwarcwaldzkiej
ham
150 ml cream, if you have lactose intolerance I suggest to use almond milk
50 - 100 ml of water
2 egg yolks
1 shallot

1 small clove garlic
2 tablespoons
grated mix hard cheese or grated parmesan
freshly ground pepper
oil for frying


8 - 10 black olives, sliced, optionally
parsley for decoration

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).

Cook the pasta in the water with two pinches of salt and a tablespoon of oil. Quickly pour the cold water and drain the cooked pasta. Chop shallots and garlic finely and fry them in oil. Simmer about 3 minutes.
In a bowl, mix the egg yolks, 80 ml of cream and grated cheese. Pour the rest of the cream and water into the pan and add the ham, simmer 4 minutes. Reduce the heat and add the eggs with the cream and the cheese.
If you are afraid to curdle the yolk proteinset aside the pan from the heat, stir and after a while put back it on the burner. Season with salt and pepper to taste. Remove the pan from heat. Add the  cooked pasta to the sauce and mix thoroughly. Add olives and mix again. Decorate with parsley.
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz