Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

niedziela, 23 września 2018

Chrupiące pieczone ziemniaki z bazyliowym pesto. Crispy Smashed Potatoes with Basil Pesto.



/scroll down to the English version/
2 - 3 porcje
12 małych ziemniaków
oliwa z oliwek lub z awokado
sól i pieprz

dobrej jakości bezglutenowe pesto bazyliowe lub domowe pesto (tutaj)

Ziemniaki umyj. W garnku zagotuj wodę, dodaj ziemniaki i i gotuj 25 minut do miękkości. Odcedź.
Przełóż ziemniaki na blachę wyłożoną pergaminem. Zgnieć dnem rondelka. Skrop oliwą, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 225 stopni Celsjusza bez termoobiegu i piecz 20 minut, aż ziemniaki będą chrupiące i miały złoty kolor.
Łyżeczką nałóż bazyliowe pesto. Podawaj od razu. 
Ziemniaki serwuje z jajkiem sadzonym.

2 - 3 servings
12 small potatoes
olive or avocado oil
salt and pepper

good quality gluten free basil pesto or homemade pesto (here)
 

Wash potatoes. Boil water in a pot, add potatoes and cook for 25 minutes until tender. Drain.
Put the potatoes on a baking sheet lined with parchment.
Smash down with the bottom of a saucepan. Drizzle the potatoes with olive oil, sprinkle with salt and freshly ground pepper. Put in the oven preheated to 225 degrees Celsius without air flow and bake 20 minutes until the potatoes will be crispy and have a golden color.
Spoon the basil pesto over the potatoes. Serve
immediately.
Potatoes are served with fried egg.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz