Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

piątek, 5 czerwca 2015

Ryba po grecku. Fish under vegetables (in Poland called Greek fish).


1 kg fileta z morszczuka lub dorsza
panierka: bezglutenowa bułka tarta + pokruszone płatki kukurydziane + mąka ryżowa*, w równych proporcjach
sól, pieprz
sok z cytryny
1 jajko
6 młodych średnich marchewek
2 duże pietruszki
1/2 pora
5 łodyg selera naciowego
1 duża cebula
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
4 + 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów (240 g bez zalewy) + połowa zalewy
3 łyżeczki cukru trzcinowego
oliwa do smażenia

Rybę dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na pół godziny. Rybę zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w panierce, smaż na oliwie około 2 - 3 minut z każdej strony. Pomidory połącz z koncentratem pomidorowym i zalewą od pomidorów, zmiksuj blenderem, dodaj pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę pokrój w piórka, smaż na oliwie około 3 minut. Marchewkę i pietruszkę obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy i por pokrój w cienkie plasterki. Warzywa duś na niewielkiej ilości oliwy około 15 minut, podczas smażenia dolewaj niewielkie ilości wody. Do warzyw dodaj sos pomidorowy i usmażoną cebulę, dokładnie wymieszaj i duś wszystko około 3 minut. W naczyniu żaroodpornym ułóż usmażoną rybę, na wierzch połóż warzywa. Odstaw na całą noc. Przed podaniem podgrzej danie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

1 kg fillet of hake or cod 
breadcrumbs: gluten-free bread crumbs + crushed corn flakes + rice flour *, in equal proportions
salt and pepper 
lemon juice
1 egg
6 young medium-sized carrots 
2 large parsley
1/2 leek
5 stalks of celery 
1 large onion2 bay leaves 
1/2 teaspoon of pepper color
6 grains of allspice 
4 + 1/2 tablespoons of tomato paste
1 can of tomatoes (240 g without sauce) + half amount of canned tomatoe sauce 
3 teaspoons of cane sugaroil for frying

Season fish with salt and pepper, sprinkle with lemon juice and let stand for half an hour. Dip the fish in beaten egg and dredge in (coat with) breadcrumbs, fry in olive oil about 2 - 3 minutes on each side. Combine tomatoes, tomato paste and tomato sauce, blend everything, add the pepper, bay leaf and allspice. Slice the onion in
feathers, fry in olive oil about 3 minutes. Peel carrots and parsnips, grate using a large mesh. Cut celery and leek into thin slices. Simmer vegetable in a small amount of oil about 15 minutes, during frying pour small amounts of water. To the vegetables add a tomato sauce and a fried onions, mix well and simmer everything about 3 minutes. In a casserole place the fried fish, on top put vegetables. Let stand overnight. Before serving, heat the dish in the oven preheated to 180 degrees Celsius for 20 minutes.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz