TYDZIEŃ PIĄTY. Etykieta wpisu: jadłospis 2.
Na śniadanie i kolację proponuje kanapki z wędliną, cienko krojonym
serem żółtym i kiełkami. Zaś latem do
kanapek można dodawać warzywa i sałatę. W ciągu dnia
proponuje wypić szklankę soku warzywnego bez dodatku cukru (fortuna):
wielowarzywny, pomidorowy lub marchwiowy; zjeść jabłko lub pomarańczę. Link: Moje kanapki. Radzę spożywać owoce cytrusowe z umiarem, bo pryskane są dużą ilością środków chemicznych.
Zachęcam by zrobić do kanapek paprykarz (link tutaj) lub pesto brokułowe (link tutaj) oraz pesto kalarepowo - bazyliowe (link tutaj).
Poniedziałek: sałatka z tuńczykiem i białą fasolą
Monday: white bean and tuna salad
Składniki:
90 g miksu sałat z rukolą i szpinakiem, 1/2 czerwonej cebuli pokrojona w krążki, 180
g białej fasoli konserwowej z puszki, 60 g kiełek fasoli mung (bez
zalewy), 8 pomidorów koktajlowych pokrojone w połówki, 120
- 140 g tuńczyka w kawałkach w oleju. Dressing: 1 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy Dijon bezglutenowej, 1 łyżeczki
miodu świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
Wszystkie
składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładki
sos. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Sałatę umyj, osusz, połącz z
dressingiem i czerwoną cebulą, wymieszaj. Przełóż sałatę na talerze. Na
wierzchu połóż tuńczyka, fasolę, kiełki fasoli mung i pomidorki.
Wtorek: zupa z pieczonej papryki i pomidora
Tuesday: roasted peppers and tomato soup
Składniki:
2 czerwone papryki, 4 pomidory śliwkowe (600 g), 500 ml wody, 1 łyżka
bulionu warzywnego bezglutenowego w proszku, 1/2 cebuli, 2 ząbki
czosnku, 3 łyżki masła, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 3/4 łyżeczki
suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz, czarny sezam do
posypania.
Wykonanie: Paprykę
i pomidory umyj, pokrój w ćwiartki i piecz w nagrzanym do 200 stopni
Celsjusza piekarniku przez 25 minut, bez termoobiegu. Cebule i czosnek,
obierz, potem posiekaj. W garnku rozpuść masło, podsmaż cebulę. Dodaj
upieczone warzywa, czosnek, wodę i bulion w proszku, gotuj wszystko
około 20 minut. W połowie gotowania dodaj oregano i bazylię, dopraw
solą, cukrem i pieprzem. Zmiksuj wszystko i podawaj zupę posypaną sezamem.
Środa, Czwartek: lazania (bez makaronu) z cukinią, pomidorami i mięsem mielonym
Wednesda, Thursday: lasagna (without pasta) with zucchini, tomatoes and minced meat
Składniki: 800
g mielonego z indyka, 2 średniej wielkości cukinie, 2 puszki (800 g)
pomidora w kostce, 1 średniej wielkości cebula, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki
oliwy, 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1 1/2 łyżeczki suszonej
bazylii, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, 100 g startego sera
Ementaler + Gouda, 60 g startego sera mozzarella.
Wykonanie:
Cebulkę
pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. Podsmaż czosnek i
cebulkę na 3 łyżkach oliwy, 2 - 3 minuty. Dodaj mielone, dopraw solą i
pieprzem, smaż kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Podczas
smażenia rozdrobnij mielone za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj pomidory z
puszki, oregano i bazylię, wymieszaj i smaż wszystko jeszcze 10 minut.
Cukinię umyj, pokrój wzdłuż na długie pasy o grubości około 1 cm. Posyp
solą i pieprzem plastry cukinii. Smaż plastry cukinii na bardzo małej
ilości oliwy, 1 - 2 minuty z każdej strony. Na dno naczynia, w którym
będziesz zapiekać lazanię, wlej 1 łyżkę oliwy, rozprowadź po całym dnie.
Połóż warstwę cukinii, na to wyłóż połowę mielonego z pomidorami, znowu
plastry cukinii, resztę mielonego, i ponownie cukinię. Na wierzchu
posyp startym serem. Przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do
190 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut. Zdejmij folię i piecz
jeszcze 10 -12 minut.
Piątek: sałatka z gotowanymi jajkami (jajko w koszulce)
Friday: salad and poached eggs
Składniki: 2 jajka. Sałatka: 3 pomidory pokrojone w dużą kostkę, 2 i 1/2 ogórka małosolnego lub kiszonego pokrojony w dużą kostkę, 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę, 1 i 1/2 łyżki majonezu bezglutenowego, 1 i 1/2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: Pomidory,
ogórki i cebulkę oraz 2 łyżki szczypiorku wymieszaj razem, dopraw solą i
pieprzem. Dodaj jogurt i majonez, wszystko ponownie wymieszaj.
Jajko,
każde oddzielnie, wbij delikatnie do miseczki a potem wlej do gotującej
się wody. Gotuj każde jajko 3 minuty, potem wyjmij na talerz.
Rozbijając skorupkę uważaj by nie naruszyć białka, wtedy ładnie ugotuje
się jajko przyjmując owalny kształt. Ugotowane jajko posól i dopraw
pieprzem, posyp resztą szczypiorku.
Sobota: zupa duńska / Saturday: soup called Danish
Składniki:
2 duże pory biała część,
2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 2 - 3 łyżki masła, 800 ml rosołu (2
łyżeczki bulionu bezglutenowego w proszku rozpuszczone w 800 ml gorącej
wody), 200 g szynki drobiowej (kurczak lub indyk) powinna być
bezglutenowa, 100 g topionego serka śmietankowego może zawierać gluten,
70 g topionego serka z szynką może zawierać gluten, groszek ptysiowy
bezglutenowy.
Wykonanie: Warzywa
obierz, por i cebule pokrój w cienkie plastry. Szynkę pokrój w kostkę. W
dużym garnku rozpuść masło, dodaj por, cebule i czosnek, duś około 5
minut. Dodaj rosół i gotuj wszystko 15 minut. Zmiksuj wszystko przy
pomocy blendera. Dodaj szynkę (zostaw trochę do dekoracji) i ser
topiony, gotuj jeszcze 10 minut. Podawaj zupę z groszkiem ptysiowym.
Niedziela: ryba amur z surówką z jabłka
Sunday: amur fish and salad with apples
Składniki:
Ryba: 4 dzwonki ryby amur lub karpia (500 - 600 g), sól, pieprz do
smaku, 3 łyżki panierki bezglutenowejdo ryb Fish coating, 3 łyżki bułki
tartej bezglutenowej lub mąki ryżowej, oliwa do smażenia. Surówka:
2 jabłka, 1/2 dużego pora, 3 garście sałaty, mix z szpinakiem lub
szpinaku, 2 płaskie łyżki majonezu bezglutenowego, 1 płaska łyżka
jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku.
Wykonanie: Surówka: jabłka
obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj,
pokrój w plasterki a potem na połówki. Postrzęp sałatę na małe kawałki.
Połącz jabłka, sałatę i por, dodaj majonez i jogurt, wymieszaj. Dopraw
solą i i pieprzem. Ryba: rybę posyp solą i pieprzem, obtocz w panierce z mąką i
smaż na oliwie na złoty kolor, około 3 minuty z każdej strony. Podawaj
rybę z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz