TYDZIEŃ PIERWSZY. Etykieta wpisu: jadłospis 2.
Na śniadanie i kolację proponuje kanapki z wędliną, cienko krojonym
serem żółtym lub kiełkami. Zaś latem do
kanapek można dodawać warzywa i sałatę. W ciągu dnia
proponuje wypić szklankę soku warzywnego bez dodatku cukru (fortuna):
wielowarzywny, pomidorowy lub marchwiowy; zjeść jabłko lub pomarańczę. Link: Moje kanapki. Radzę spożywać owoce cytrusowe z umiarem, bo pryskane są dużą ilością środków chemicznych.
Zachęcam by zrobić do kanapek paprykarz (link tutaj) lub pesto brokułowe (link tutaj) oraz pesto kalarepowo - bazyliowe (link tutaj).
Poniedziałek, Wtorek: zupa toskańska z fasolą i szpinakiem
Monday, Tuesday: Tuscan soup with beans and spinach
Składniki
na dwa dni: 230 g nieugotowanej białej fasoli, 3 marchewki, 2
pietruszki, 2 ząbki czosnku, 1 kalarepa - opcjonalnie, 2 łodygi selera
naciowego, 300 g mięsa wieprzowego, 3/4 łyżeczki suszonego tymianku, 3/4
łyżeczki suszonej bazylii, 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku, sól i
świeżo zmielony pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy, 100 - 150 g świeżego
szpinaku (lub jarmużu).
Wykonanie:
Fasolę mocz w wodzie przez całą noc. Marchew i pietruszkę obierz,
pokrój w plasterki. Seler umyj i pokrój w plasterki. Kalarepę obierz i
pokrój w kostkę. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso i namoczoną fasolę,
gotuj 25 minut. Dodaj marchew, seler, kalarepę i pietruszkę, oliwę,
bulion warzywny, suszone zioła oraz czosnek. Gotuj wszystko kolejne 25
minut. W międzyczasie wyjmij mięso z zupy. Podziel na cząstki i ponownie włóż do zupy. Potem dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze tylko 3 minuty.
Środa: wiosenna sałatka / Wednesday: spring salad
Składniki:
5 – 6 średnich młodych ziemniaków, 8 rzodkiewek, ½ czerwonej cebuli, 2
jajka, 1 średni ogórek, 2 garście mix sałat, ½ pęczka szczypiorku. Dip: 2
łyżeczki majonezu bezglutenowego, 5 - 6 łyżeczek jogurtu naturalnego,
pieprz.
Wykonanie: Ziemniaki
ugotuj nieobrane w lekko osolonej wodzie. Odcedź, obierz i pokrój na
ćwiartki. Jajka ugotuj na twardo, pokrój w ćwiartki. Rzodkiewki pokrój w
ćwiartki, czerwoną cebulę pokrój w piórka, posiekaj szczypiorek, ogórek
pokrój w plasterki, sałatę postrzęp na kawałki. Wszystkie składniki
wymieszaj i połącz z dipem.
Czwartek: sałatka brokułowa z
tofu, migdałami i sosem majonezowo - jogurtowym
Thursday: broccoli salad with
tofu, almonds and mayonnaise yogurt sauce
Składniki: 350 g brokułu, 180 g klasycznego tofu (w oryginale ser feta), 2 +1/2 łyżki płatków migdałowych.
Dressing: 3
łyżki majonezu bezglutenowego/wegańskiego, 3 łyżki jogurtu
greckiego/wegańskiego, 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1
łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, świeżo
zmielony pieprz. Marynata do tofu (nie ma w oryginalnym przepisie z
feta): 5 łyżek oliwy, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżka soku z cytryny, 2 ząbki
czosnku przeciśnięty przez praskę, świeżo zmielony pieprz.
Wykonanie:
Wszystkie
składniki marynaty połącz i dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem. Tofu
pokrój w dużą kostkę, umieść w słoiku i zalej marynatą. Odstaw na
godzinę. Potem odcedź. Wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem.
Migdały upraż na suchej patelni 2 - 3 minuty, ciągle mieszaj by się nie przypaliły. Brokuł
ugotuj w wodzie z dwiema szczyptami soli, 5 minut. Odcedź. W naczyniu
umieść dwie łyżki dressingu, potem brokuł, na to marynowane tofu, polej
dwoma łyżkami dressingu i posyp uprażonymi migdałami.
Piątek: pstrąg łososiowy z papryką i szpinakiem
Friday: trout with red bell pepper and spinach
Składniki:
300 g pstrąga łososiowego lub innej ryby, sól i pieprz do smaku, 1
czerwona papryka, 1/2 żółtej papryki, szpinak: 350 g mrożonego szpinaku,
2 ząbki czosnku - zmiażdżony, sól, 3 łyżki oliwy, 2 - 3 łyżki wody.
Wykonanie:
Pstrąga
posyp solą i pieprzem, włóż do lodówki na godzinę. Paprykę umyj,
pokrój w kostkę. Na pstrągu ułóż paprykę, ponownie dopraw solą i
pieprzem. Zawiń
rybę w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Celsjusza z termoobiegiem przez 35 minut. 10 minut przed końcem
pieczenia rozwiń folię i piecz rybę odkrytą. Na patelni rozgrzej oliwę,
dodaj czosnek i smaż około półtorej minuty. Dodaj szpinak i wodę, duś
wszystko 5 minut, dopraw solą. Podawaj rybę położoną na szpinaku. Można
podawać z ryżem ugotowanym na wodzie (50 g nieugotowanego ryżu to jedna
porcja).
Sobota: rosół z makaronem / Saturday: chicken soup with noodles
Składniki:
120 g nieugotowanego makaronu ryżowego lub bezglutenowego, 2 skrzydełka
kurczaka, 1 podudzie z kurczaka, pół selera, 2 pietruszki, 3 marchewki,
1 por (biała i jasnozielona część pora), natka pietruszki do dekoracji,
1 płaska łyżka bulionu bezglutenowego w proszku, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso
zalej niewielką ilością wody i odstaw na 15 minut. Odlej wodę.
Warzywa umyj, obierz i pokrój na duże kawałki. W garnku umieść mięso i
warzywa, zalej 800 ml wody i zagotuj, potem gotuj na średnim ogniu
około 30 minut. Podudzie wyjmij z rosołu i podziel na części, ponownie
włóż do garnka z zupą. Kilka minut przed końcem gotowania dodaj bulion w
proszku i dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę podawaj na talerzach
posypaną
natką pietruszki.
Niedziela: sałatka z szparagami i suszoną morelą. Wątróbka drobiowa
Sunday: salad with asparagus and dried apricots. Chicken liver
Składniki: 3 - 4 garście rukoli, 6 białych szparag, 10 - 12 suszonych moreli, 400 - 500 g wątróbki drobiowej, oliwa do smażenia, 1/2 cebuli pokrojonej w kliny, sól. Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy bezglutenowej, 1/2 łyżeczki miodu.
Wykonanie: Wszystkie
składniki dressingu umieść w słoiku, zamknij słoiczek i wytrząsaj do
uzyskania gładkiego sosu. Szparagi odetnij 2 cm od dołu, obierz. Gotuj
szparagi w wodzie 10 minut, odcedź. Pokrój szparagi wzdłuż na cztery
części. Wątróbkę smaż na oliwie około 10 - 15 minut, w połowie smażenia
dodaj cebulę. Dopraw solą pod koniec smażenia, by wątróbka nie
stwardniała. Na talerz połóż rukolę i szparagi, posyp morele i polej dressingiem, podawaj sałatkę z usmażoną wątróbką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz