Strony

My Other Sites on the Internet / Moje strony w internecie

czwartek, 16 października 2014

Warstwowa sałatka z burakiem i awokado. Layered salad with beetroot and avocado.


Dwie porcje (scroll down to the English version)
250 g upieczonych buraków (w piekarniku 45 minut w 180 stopniach Celsjusza)**
1 awokado
1duże jabłko
15 g kiełek z lucerny
2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka majonezu bezglutenowego
2 łyżki jogurtu greckiego

Jogurt połącz z majonezem i wymieszaj. Buraki i awokado obierz i pokrój w kostkę. Jabłko umyj, pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny by nie ściemniało. W naczyniu układaj warstwami: buraczki, awokado, jogurt z majonezem, jabłko. Udekoruj kiełkami.
Sałatkę podałam z usmażonym karpiem.
**mozesz kupić całe, gotowane buraki, paczki po 500 g w Lidl (nie zawierają glutenu) 

Przeczytaj również: Dlaczego warto jeść czerwone buraki?, Dlaczego warto jeść awokado?.

Two servings
250 g baked beets (in the oven for 45 minutes at 180 degrees Celsius)
1 avocado
1 large apple
15 g alfalfa sprouts
2 teaspoons lemon juice
1 teaspoon gluten-free mayonnaise
2 tablespoons Greek yoghurt

Combine yogurt with mayonnaise
and mix. Peel beetroot and avocado and cut into cubes. Wash apple, cut into cubes, sprinkle with lemon juice they would not darkened. In a bowl, place the layers: beets, avocado, yoghurt with mayonnaise, apple. Place the sprouts on top.

I served the salad with fried carp.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz